Ny podd: ”Thomas Fleetwood – En Hissnande Historia Längs Europas Barer och Bakgator”

Efter ”Brevet till Saddam” kommer nu nästa samarbete med Third Ear Studio och deras podcast SKUGGLAND. Den här historien är mycket udda och det märkligaste projekt jag någonsin arbetat med. Det handlar om en man, Thomas Fleetwood, och hans livsöde.

LYSSNA HÄR!

Tillsammans med producenten Martin Johnson (ja vi gör ju Spår ihop) bestämde vi oss för att utmana ljudberättandet och ta oss vidare genom och förbi True Crime-genrens klichéer. För visst måste alla lyssnare som växt upp med P3 Dokumentär nu vara redo för en annan slags historier? Mer drama, mer personliga öden, mer nyanser, kanske till och med mer av det som inom litteraturen går under namnet roman? Allt är såklart dokumentärt, men berättandet är mer… Eller låt mig citera hur vi presenterar första avsnittet:

I april 2013 skakas den österrikiska alpbyn Bad Gastein av en händelse som drar till sig hela världens blickar. 

Mitt i dramat befinner sig en svensk hotellägare – Thomas Fleetwood. 

Han tvingas försöka överleva på en mycket ogästvänlig plats helt utan mat och vatten. Hur gjorde han och varför vill inte hans räddare bli kallad för hjälte?

Och vilken plats i historien har egentligen den här händelsen?

Journalisten och författaren Anton Berg ger sig ut på en resa för att berätta om ett okänt livsöde och en historia, mycket mörkare än han först trott, börjar skönjas.

Det är en chansning. Att sälja in den här podden är inte lätt. En ”hisspitch” (pun intended) låter sig inte göras. Men både jag och gänget på Third Ear tyckte att vi skulle våga. Jag har inte kunnat sluta tänkta på storyn sen första gången jag hörde om den för över två år sedan. Men man vet ju aldrig hur något man gör kommer tas emot den dagen den publiceras.

Därför var det obeskrivligt skönt att se denna artikel i Aftonbladet:

Läs hela artikeln här.

Och lyssna gärna på serien – om ni prenumererar via Thirdear.studio ingår både Skuggland och Spår i samma paket.

Hur många dygn skulle du klara i den här hissen? Den är ungefär lika stor som en telefonkiosk. #thomasfleetwood tvingades genomlida fyra dygn. Men det som händer honom senare, fyra år efter den här händelsen, är mycket värre. De ärren lever han med än idag.