Om mig

Jag är journalist, utbildad vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs Universitet.

Efter att ha arbetat i 15 år med olika program för Sveriges Radio grundade jag tillsammans med Martin Johnson podcasten Spår, som produceras tillsammans med Acast och har blivit en av Sveriges mest populära podcasts. Spår är en undersökande kriminalpodd där vi söker efter nya spår i omdiskuterade rättsfall.

Första säsongen av Spår utredde ett mycket känt fall där en man suttit i fängelse i över 13 år. Mannen fick efter detta en ny rättegång, där han slutligen friades helt från mordanklagelserna. Detta skedde delvis till följd av ny bevisning som Spår grävt fram.

2018 debuterade jag med spänningsromanen De Aderton, första delen i en fiktionstrilogi som spänner över sekler av svensk historia. Del två släpptes juni 2021 och sista delen kom i april 2023. De Aderton är översatt och utgiven i sex länder.

Våren 2021 släpptes ”Knutby I blind tro” en sex avsnitt lång dokumentär på HBO om Knutby-dramat 2004, skapad av Anton Berg, Martin Johnson och regissören Henrik Georgsson. Serien hade release i 21 länder i Europa samt i USA.

Sen 2022 har jag ett pågående samarbete med Third Ear Studio där vi gör Spår och där jag också gör andra dokumentära pod-serier som ”Brevet till Saddam” och ”Thomas Fleetwood – en Hissnande Historia Längs Europas Barer och Bakgator.”

Kontakt: anton.berg@me.com

24 svar på ”Om mig

 1. Hej Anton,

  Tack för många bra radioprogram genom åren!

  Jag vet inte om du har någon kontakt med Zenon Panoussis men det skulle vara väldigt uppskattat ifall du har möjlighet att vidarebefordra mitt mail eller framföra ett STORT tack till honom från mig.

  Bästa hälsningar Adrian Nordenborg 🙂

  ”Hej Zenon,

  Jag lyssnade just på P3 dokumentären (http://t.sr.se/1glwCvP)
  om din kamp mot scientologerna.

  Jag vet inte om dessa rader når fram till dig?
  Om du läser detta vill jag passa på att tacka dig för det du gjort, för att öka folks kännedom om denna penningtörstande sekt.
  Spontant efter att hört programmet känner jag: Världen behöver fler som dig!

  Det var väldigt intressant och underhållande att höra om hur du förde din ”David mot Goliat”-kamp på ett så genialt sätt.

  Hoppas att du och dina kära mår bra.

  Bästa hälsningar Adrian Nordenborg

  • Hej Adrian och tack för dina fina ord!
   Mailar ditt meddelande till Z

 2. Hej!

  Jag lyssnar på P3-dokumentärer nästan varje dag på jobbet och blir alltid glad när jag hör att det är du som är ”i andra änden” . Tycker du har de bästa och mest intressanta dokumentärerna. Tack för det du gör! 🙂

  Vänliga hälsningar
  Anna-Karin

 3. Hej Anton!
  Tack för fantastiska dokumentärer och framförallt ett stort tack till Spår som tar dokumentär-skapandet , och fallen, till en helt ny nivå. Jag undrar självklart om det kommer att bli en fjärde säsong av spår?

  Du är otroligt duktig, sluta inte med det du gör!

  • Hej Linn!

   Tack för fantastiska ord som ger energi så här första sagen efter semestern – nu kööööör vi!

 4. Anton! Du har betytt mycket för mig, så märkligt men ändå så sant. Nöje, distraktion och minskad ensamhet. Ett sätt att tampas med sömnproblem (förstå mig rätt, de är inga sömnpiller.. Jag har bara svårt för total tystnad innan jag ska sova). Har lyssnat igenom alla avsnitt av spår och P3 dokumentär och är otroligt imponerad av researchen bakom framförallt den förra. Mästerligt. Hörde senast dokumentären om din son. Önskar din familj allt gott.

  Längtar efter en ny poddhöst och skickar med en kram

  • Hej Isabelle!
   Fantastiskt med alla fina ord, och ja, det är något märkligt med podformatet som gör att man som lyssnare kommer väldigt nära den som gör program. Hänger väl delvis ihop med att de flesta lyssnar via hörlurar – då får man ju rösten rätt in i skallen, direkt liksom. Har lite samma upplevelse med Jad som gör Radiolab. Känns ju som att han å jag är polare. Har aldrig träffat karln… Snart kommer nyheter om Spår!

 5. Hej Anton! Älskar dina dokumentärer och att du har en fantastisk berättarröst! Jag är på jakt efter en radiodokumentär/podd om ”Fallet Ulf” där en man blev dömd och sedan friad från våldtäkt på sin dotter. Har du gjort någon eller vet du om det finns någon? Jag vet att SVTs dokumentärer blev prisade och då finns det kanske inte rättigheter eller intresse av att göra en radio/podd-version? Annars tycker jag du ska göra en 🙂

 6. Hej Anton!
  Har alltid gillat dina dokumentärer på P3 dokumentär, du har en fantastiskt berättarröst!

  blev väldigt glad nu när jag läste från en bloggare att de lyssnade på spår som du gör och insåg att det finns tre säsonger för mig att lyssna igenom *yay* tack för det!

  • Hej Erica!

   Bra bloggare du följer! Hälsa och tacka! Och sprid ordet om vår pod!

 7. Hej Anton!
  Egentligen borde jag hysa de mest dåliga känslor för dig och teamet i Spår då ni ständigt visar hur illa det faktiskt kan vara, och har varit, i rättsstaten Sverige. Men sanningen är såklart att ni under parollen hyllas den som hyllas bör, just precis ska hyllas, samt prisas. Det gedigna arbete, den rättspatos, den nyfikenhet och de enastående resultaten som samlas i podcasten Spår saknar motsvarighet. Hoppas att ni får fortsätta detta arbete och att nya avsnitt snart finns att tillgå.
  Vänligen,
  Anders Karlsson, Uppsala.

  • Anders! Vilket otroligt fint meddelande! Kul att du ser att vi drivs av just nyfikenhet i kombination med rättspatos. Det är ju en omtanke om vår rättsstat som gör att vi tröskar runt i de här händelserna. Ja i kombination med att vi fascineras av miljöerna, personerna och historierna såklart.
   Vi jobbar på men just nu med annat. Jag skriver en bok som släpps i höst. Men jag undersöker även en historia som är tänkt som pod, oklart när den kommer dock.

 8. Hej Anton Berg

  Ville bara tacka för så många bra och intressanta dokumentärer. Du är min favorit. ^v^

  Jag har hört talas om att Nordkorea har en massiv pengaskuld till Sverige. De ska ha köpt saker från oss på 70-talet (däribland 1000 Volvobilar) och sen aldrig betalat. Det känns som det kan finnas en intressant berättelse kring detta, speciellt eftersom ämnet Nordkorea är speciellt aktuellt nu. Tror du att detta skulle kunna vara något att göra en p3-dokumentär om? Jag skulle iaf tycka det vore jätteintressant att lyssna på en dokumentär om detta från dig.

  Ha det bra! Tack tack! 😀

  • Hej Sofia! Kul att vara favvo! 🙂

   Bra story… undrar om den stämmer?

 9. Hej! Era dokumentärer är helt fantastiska! Jag berättade för min fjortonåriga dotter om Kalamarksmordet och den häpnadsväckande rättsskandal som ni bidrog till att avslöja. Hon sa ”Shit, de måste vara så jävla bra!”, och hon strecklyssnade sedan alla fem avsnitt på sin lediga lördagsförmiddag!

  • Så otroligt fint att läsa! Och att du fick med dottern på tåget! Stort!

 10. Sätter mig i en firmabil, en bil jag normalt sett aldrig använder.
  Lämnar barnen på förskolan, radion på i bakgrunden, brukar aldrig lyssna på radio men nåväl den fick stå på. Beger mig till min arbetsplats, en 15 minuter lång körning, orkar inte engagera mig i att stänga av radion då jag ändå snart är framme. Plötsligt hajjar jag till, den rösten känner jag igen, som att höra en gammal vän som säger någonting i förbifarten.
  Jag inser vem det är, det är den röst som jag haft i mina öron under många långa stunder, den röst jag som jag haft som ständig favorit vid P3-dokumentär. Det är även den röst som jag saknat länge och antagit dragit sig tillbaka till andra sidan av produktionen då namnet dykt upp i P3-Spel.
  Synd har jag tänkt, men vem är jag att ifrågasätta någon annans val i livet.
  Det första som görs vid ankomst till arbetet, upp med datorn, beställ boken, googla.
  Hitta podden Spår och inse att en lång tid framöver är räddad med en extremt duktig och entusiasmerande röst i örat som kompanjon på jobbet.
  TACK!

  • Hej Tomas!
   Tack för väldigt fin kommentar. Kul att du hittat Spår – där är min passion just nu. Och författandet. P3 Dokumentär har varit en underbar vän även för mig men man behöver utvecklas och Spår har gett mig den möjligheten. Hoppas du kommer gilla!

 11. Tjenare Anton!
  Tackar för intressanta dokumentärer som du har gjort genom åren.
  Jag undar om det blir en ny säsong av Spår?

  Mvh Micke A

  • Hej och tack!
   Just nu gör vi en dokumentär om Knutby för HBO som kommer i vinter så Spår får ligga på is lite.

 12. Tänkte bara lämna en liten kommentar helt i linje med ovanstående hyllningar. Lyssnat på mycket av det du gjort under åren. Senast i raden Spår – Sprängningen av Fountain Bleu. Mycket intressant och välgjort! Keep up the good work! 👍🏻

  • Hej Lasse! Tack så mycket! Du får hålla utkik efter vår serie om Knutby som kommer på HBO i vinter!

Kommentarer är stängda.