Pod: P3 Dokumentär

Rocky

Att P3 skulle satsa på två timmar rejält genomarbetad reportageradio med djupintervjuer, avancerad research och utstuderad dramaturgi 2004 lät som både dröm och utopi. Radio var på väg ut. Internet tog över mediekonsumtionen och Sveriges Radio tyngdes av sparkrav och omorganisationer. Men när Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson gjorde ett lysande Frispel om mordet på Olof Palme var ett embryo skapat. 2005 gjorde duon ytterligare fem program och året efter fick jag en förfrågan om att göra två avsnitt.

Det blev Joy Rahman (tillsammans med Kicki Möller) och Diskoteksbranden (nominerad till Ikarospriset).

Mina P3 Dokumentärer

 1. Joy Rahman (2006) (med Kicki Möller)
 2. Diskoteksbranden i Göteborg (2006)
 3. IT-Bubblan (2007)
 4. HIV-skräcken (2007)
 5. Flyktingströmmen på 90-talet (2007)
 6. Lidingöligan och fallet Lars Kihlstedt (2008)
 7. Göteborgskravallerna (2008)
 8. Bordellhärvan (2008)
 9. Skandia-affären (2008)
 10. Ronnie Peterson (2008)
 11. Ny Demokrati (2009)
 12. Arlandarånet (2010)
 13. Flodvågskatastrofen (2010)
 14. Spelskandalen 1990 (2012)
 15. Gåtan Björkegren (2012)
 16. Peter Rätz: MC-infiltratören (2013)
 17. Helikopterrånet (2013)
 18. Den Svenska Kuppen mot Scientologerna 1996 (2013)
 19. Nazisträttegångarna i Göteborg (2014)
 20. Orienteringsdöden (2014)
 21. Den Stora Gruvstrejken 1969/70 (2014)
 22. Fallet Thomas Quick (2015)

12 svar på ”Pod: P3 Dokumentär

 1. Tjena! Jag vill bara visa min uppskattning till dig och de dokumentärer du skapat, du har en jävligt skön röst och bra flow att lyssna på. Det i kombination med intressanta ämnen som du tar upp gör det till en fröjd att lyssna på dig. Har du något på gång för tillfället? Är supertaggad på att lyssna på något kriminalinspirerat.

  Ha det gött

  • Tack snälla! Ja vi jobbar på en dokumentär i 6 delar om Knutby. Kommer på HBO i vinter! Sen skriver jag på andra delen i min roman-trilogi (fiktion) om De Aderton. Del 1 finns som ljudbok om du vill lyssna, det är jag som läser. Del två kommer sommaren 2021.

 2. Anton Berg!
  Du har varit en stor röst i mina lurar senaste tiden. Har ”knarkat” P3 dokumentär och därefter geniala ”Spår” under tiden jag renoverat huset. Så. Himla. Bra.
  Ser fram emot dokumentären om Knutby.
  Fortsätt med ditt ”infotainment” som du gör med bravur!
  / Andreas

  • Hej Andreas!
   Stort tack för dina ord, jag kämpar på, tack vare sådana som dig som lyssnar på det jag gör. Missa inte ”De Aderton”, finns som ljudbok eller pocket. Många blinkningar där till P3 Dokumentär (Och någon liten till ett visst rättsfall med någon som tydligen satt i fängelse i 13 år oskyldigt dömd). Skriver på del 2 just nu.

 3. Det här året har jag lyssnat och sett på allt om inte det mesta du varit involverad i och jag kan inte annat än älska ditt arbete helhjärtat. Du och Martin gör spår utomordentligt bra och för att inte tala om Knutby dokumentären som var så bra att jag behövde titta på den tre gånger, mer dokumentärer som den vore så oerhört kul att se! Dessutom har jag precis lyssnat klart Catrin Da Costa fallet så next up är att läsa eller lyssna in dina böcker! fortsätt bara med allt det du gör för du gör det så fantastiskt bra!

  • Filip, det här gör mig oerhört glad att läsa! Fint att du tagit dig tid att höra av dig också, tack! Hoppas du kommer tycka lika bra om Axel Skölds äventyr (du kommer nog upptäcka och känna igen en del ”blinkningar” till andra historier jag gjort eller medverkat i även där…) 🙂

 4. Avsnittet om Ronnie Peterson är det absolut bästa avsnittet som jag har lyssnat på
  jag har för mig att det var det som låg dig längst ifrån innan du gjorde det, men är idag det som ligger dig närmast!

  Det som gör avsnittet så otroligt bra är förutom din berättarröst är dom som du pratar med, för dom visar inte bara sin stora kärlek för sporten, utan dom visar upp sådan storhet genom att hjälpa dig med, och då blir de så otroligt bra program

  Kan berätta att som lite kuriosa så var min broder ca 30 meter ifrån ena däckat till slut stannade, där på gälleråsen 1970, min moster jobbade i den kiosken som man kan se skymta förbi vid smällen

  Och för egen del minns jag exakt vart jag satt den där dagen när Ronnie smällde med bilen

  • Anders! Det gör mig glad att läsa detta, och jag delar din åsikt helt. Det var en trolig värme som strålade från alla jag pratade med. De var så generösa med sina minnen och sin kunskap om Ronnie. Det gav mig en helt annan syn på hela motorsporten och alla fans och människor i och kring den. Nu är jag en hard core Indycar-fan som följer Marcus Ericssons (efter hans äventyr i F1 som jag också följde slaviskt) och Felix Rosenquists alla lopp. Värme smittar! Så gjorde även din kommentar här!
   /Anton

 5. Hejsan! Jag såg The Imitation Game för första gången idag och kände genast igen musiken från din dokumentär om Thomas Quick. Jag har lyssnat på dokumentären flera gånger, bland annat för att det är så välproducerad med passande musik. Förstod aldrig hur passande den var. Väldigt fiffig koppling med filmnamnet och det Thomas höll på med 🙂

  • Haha! Ja visst är den fin? Och kopplingen var ju en sån där finess som jag tänkte ”tja de som fattar fattar, men egentligen är ju musiken så jävla bra så skitsamma” 🙂 Tack för fina ord!
   /A

 6. Tjena Anton.
  Ville bara säga att dom dokumentärer du gjort är dom bästa på p3. Jag kan inte säga hur många gånger jag lyssnat på Peter rätz dokumentären. Du får en att bli helt uppslukad och man lyssnar med iver varje gång så tack så jättemycket för ditt fantastiska arbete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *