Pod: Spår

spar logo 3
”I ett känt kriminalfall hittar vi det okända och följer spåren”

Detta är vår enkla idé som vi nu använt oss av i sex säsonger och lika många fall av podcasten SPÅR.

I maj 2015 lanserade vi min och Martin Johnsons idé – tillsammans med podcastföretaget Acast.

Vi berättar om varför fallen är så omtvistade. Vi följer händelseförloppet, den rättsliga utredningen, vi skildrar platserna och personerna. Lyssnaren får möta de inblandade och vi gör vår egen utredning. Fallen som vi berättar om är så pass kontroversiella att det finns ett högt allmänintresse, förtroendet för rättsväsendet riskerar att urholkas om inte oklarheterna reds ut. Vi undersöker de oklarheterna.

Första säsongen består av fem avsnitt och släpptes i maj 2015 och handlade om mordet i Kalamark 2004. Vår granskning ledde till att Högsta Domstolen gav livstidsdömde Kaj Linna resning och därför gjorde vi ett extra avsnitt som släpptes i januari 2017. #Kalamark

Andra säsongen släpptes i september 2015 och handlade om Rinkebymordet 2002. #Rinkebymordet

Tredje säsongen blev sex avsnitt lång och släpptes i maj 2016 och handlade om ”Operation Playa” – Sveriges största kokainmål. #Operationplaya

Hösten 2016 släppte vi vår fjärde säsong en märklig historia som vi fick avbryta mitt i på grund av ett fynd som gjorde oss mycket fundersamma. Fallet vi tog upp var det klassiska ”Raggarmordet” och resan blev milt sagt krokig. #Raggarmordet

Våren 2017 undersökte vi vad som egentligen skedde när restaurang Fontainebleau sprängdes i luften 1982. Femte säsongen innehåll fem avsnitt och ett mycket konstigt telefonsamtal.

Hösten 2017 släppte vi sjätte säsongen – en granskning kring #förlösamordet där Göran Lundblad mördades 2012 och dottern Sara dömdes tillsammans med pojkvännen Martin. Men kan det ha varit någon annan som är den verklige skytten?

Totalt har det nu blivit 10 säsonger Spår, senast gjorde jag en historia som vi kallar ”Vad har hänt Julia?” som släpptes våren 2023.

Prenumerera på Spår här!

314 svar på ”Pod: Spår

 1. Jag är sjukt imponerad av din journalistik och har lyssnat på samtliga P3 Dokumentär!
  Jag undrar om du kunde tipsa om andra podcasts eller liknande, gärna engelska!

  • Hej och tack!
   Jag lyssnar mycket på Radiolab – http://www.radiolab.org/ – de gör sjukt snygg och inspirerande radio ”Radiolab is a show about curiosity. Where sound illuminates ideas, and the boundaries blur between science, philosophy, and human experience.”
   Radio-legendaren Ira Glass kör också en bra podcast via NPR men från Chicago (Radiolab görs i NY) – This American Life ” It is produced by Chicago Public Media, delivered to stations by PRX The Public Radio Exchange, and has won all of the major broadcasting awards. It is also often the most popular podcast in the country, ”
   Det är också de som liggar bakom spinoffen Serial. Bra skit!

  • Vi släpper avsnitten tisdagar 02:00 så i natt alltså!

 2. Pingback: Den där om mediamånad maj | Den där om Jenny

 3. Pingback: VT 2015, del 18 – Verktygslådan ett år senare | Skolspanarna

 4. Hej Anton,
  Först och främst -ett stort tack för en otroligt bra serie kring morden i Kalamark. Som vanligt när du styr skutan sugs man in i historien. Acast i all ära men behövs egentligen inte när journalistiken är så vass. Det räcker med ett mästerligt upplägg av historien så är man som lyssnare där med er mitt i intervjun, med på bilfärden, i ladan, hos polis och offer……. Fantastiskt helt enkelt!

  Nu till den stora frågan. Blir det fler fall framöver? Det hoppas jag verkligen på!

  Trevlig sommar 🙂

  • Jag har tagit i från tårna och använt mig av alla mina trix från över 13 år som radionörd. Så grymt att acast.com gav oss bra förutsättningar så vi kunde göra det här precis på det sättet vi ville.
   Säsong 2 finns som idé men inget är helt klart än. Det ser dock mycket ljust ut.

 5. Måste bara säga att detta var bland det bästa och mest spännande jag hört och då har jag plöjt rent i podcastvärlden på kriminalpoddar. Grävande journalistik när den är som bäst.

 6. Tack för en väldigt intressant och bra podcast. Kommer det en fortsättning med andra fall framöver?

  • Hej och tack för fina ord!
   Det ser ljust ut för en säsong 2 men inget är helt klart än. Vi jobbar på det!

  • Tack!
   Eftersom det är måndag och jag inte druckit mitt kaffe än ska jag inte börja tjafsa och säga emot 😉

 7. Hej Anton!

  Tack för en kanonbra pod-dokumentärserie!
  Mycket intressant och välgjord.
  Det sista avsnittet slutar dock lite abrupt och det finns en hel del frågor som man saknar. Frågade du någon gång Kai vem han trodde vara mördaren?
  När det gäller kopplingen till morden i Långared så undrar man också om det finns någon koppling mellan någon av de dömda mördarna där och någon av de inblandade i Kalamarks-dokumentären? De dömda i Långared var ju från Polen, vet du om de pratade så pass bra svenska att den överlevande brodern inte hörde någon brytning när han blev tillfrågad var skåpet är?

  • Hej! Tack för att du lyssnat och för fina ord!
   Kaj har sin teori men att sända ut spekulationer om mördare är lite problematiskt, finns risk för förtal då. Kopplingen med Långared är ju upp till polisen att reda ut. Finns ju starka orsaker att göra det nu. Men båda brotten är ju uppklarade så det krävs att tex Riksåklagaren bestämmer sig för att gå vidare för att något ska ske där.
   Teorin från Peter Karlsson & Jan Olsson är ju att 1 person från Långared var med även i Kalamark och då hade hjälp av en annan person, som då talade svenska.

 8. Tack för bra & intressant podcast! hade gärna fått ett avsnitt till där Långaredsspåret Utreds djupare. Har de dömda långaredsmördarna förhörts ang karlamark? Var de i Sverige vid tidpunkten för Kalamarksmordet? Någon anknytning till bröderna/orten? Hoppas på en resning så att det utreds ordentligt.

  • Hej!
   Vi hoppas också på mer utredningar av detta fall. Vi ville inte gå längre än vi gjorde, det är liksom en annan historia med Långared och där kan man lätt råka ut för förtalsproblem. Men det kanske kommer i kölvattnet på resningsansökan. Då återkommer vi.

 9. Tack för en bra programserie!
  Det som jag saknade jämfört med Serial var hur relationerna mellan de inblandade såg ut. Hur kände Kaj Linna kronvittnet, och framförallt vad är kronvittnets motiv för att ljuga?! Framkommer det i något av avsnitten som jag missat?
  Hälsningar
  Ola

  • Hej Ola!

   Det där var en av grejerna vi var tvungna att klippa bort pga- tids och utrymmesbrist. De känner ju varandra för att de jobbade ihop från början, det är med i några av de första avsnitten. Men motivet att ljuga är oklart. Här blir det en massa spekulationer också. Jag har medvetet hållit mig borta från både känslor och möjliga motiv och sett på saken mer som ”vad är relevant i rätten”. Serial var ju, precis som du skriver, väldigt rikt på sådana detaljer. Men i slutänden tycker jag att det förvirrar mer än förklarar. Jag har försökt renodla, helt enkelt. Vad kokar allt ner till?

 10. Har precis lyssnat klart på alla avsnitten och vill säga tack för en häftig och intressant upplevelse! Jag har lyssnat på många av dina P3 dokumentärer innan och det är något visst med både din röst och sätt att berätta som helt suger en in i berättelsen. Så tack! Hoppas innerligt på en fortsättning med nya fall!

  • Evelina! Tack för dina fina ord! Jag lägger mycket tid på att tänka ut hur en historia kan berättas så det känns väldigt roligt att läsa att du tycker att jag göra några rätt!
   Vi jobbar på att få till en fortsättning på Spår, vi får ser hur och om det blir så!

 11. Helt fantastiskt bra! Och vilken grej, att ni lyckades få fram ny information.
  Utan tvekan den mest välgjorda och intressanta podcasten/dokumentären jag hört, och då har jag lyssnat på väldigt många ☺️ Hoppas verkligen det blir fler avsnitt!

  • Tack Ida! Sprid till alla du känner att Spår är så där bra! 😉
   Vi jobbar på att få till en säsong 2, det ser mycket ljust ut så håll utkik i Spår-feeden!

 12. Suveränt bra gjort och om du är intresserad av rättsystemets haveri finns det material som räcker till din pension. Ser fram emot mängder av program lika inressanta och avslöjande.

 13. Tack för en extremt bra serie! Du är grym!

  Vet du om det finns planer hos dig, eller någon av dina kollegor på SR, att göra ett program om Södertäljenätverket?

  • Hej och tack för fina ord! Sprid gärna Spår till alla du känner! 😉
   Södertäljenätverket är ju intressant, men lite väl färskt för en P3 Dokumentär. Om du har tips så maila mig anton.berg@me.com

 14. Vill bara tacka för en grymt bra och spännande dokumentärserie. Jag har sträcklyssnat på avsnitten då det inte gick att slita sig. Jag ser verkligen fram emot en säsong 2 och vill tacka dig för ett grymt jobb -som vanligt!

  • Hej Jozefine! Tack för att du lyssnat och för dina snälla ord, det värmer och ger energi inför nästa projekt. Vi är rätt säkra på att det blir fler säsonger av Spår så håll utkik i din podcast-app!

 15. Grymt bra jobbat, jag sträcklyssnade alla avsnitt i ett svep efter tips från pojkvännen. Skickade sedan vidare den till min pappa och nu tror jag att större delen av släkten har lyssnat på Spår. Och alla älskar den! Hoppas verkligen på mer!

  • Elina! Du är en extremt god lyssnare – först hittar du själv Spår sen tvingar du på vår serie på alla du känner – tänk om alla vore som du! 🙂 Tack så otroligt mycket!
   Vi jobbar stenhårt på att få till en fortsättning!

 16. Lyssnade idag genom alla 5 avsnitten och måste bara säga wow! Det bästa jag har lyssnat på inom ”svensk podcast”-väg. Hoppas verkligen på en andra säsong. Har ni börjat söka intressanta fall inför nästa säsong?

  • Per!
   Stora ord – känns inspirerande att läsa – men nu händer det ju stora grejer i pocast-industrin. Förhoppningsvis är detta bara början, då kommer ett gäng jävligt duktiga radioproducenter att få släppas lösa i podcast-jungeln. Kan bli hur grymt som helst!
   Vi letar just nu fall, förbereder oss för en säsong till. Har du tips?

 17. Tack Anton!

  Mitt monotona arbete som godstågsförare i Norrbotten blir betydligt mer spännande när man har en P3-dokumentär i lurarna ( har lyssnat på varenda en).

  Jag hörde talas om Spår här om dagen så jag drog ner podden i telefon. Det blev sträcklyssnande av samtliga 5 avsnitt. Ditt berättande engagerar mig verkligen, får mig att tänka kritiskt. Det är väl grundtanken med bra journalistik. Väl utfört arbete, fortsätt så. Vi andra väntar med spänning på nya program!

  Simma lugnt!

  • Hej Tim!
   Tack för din fina kommentar. Kul att Spår hörs även på järnvägen (no pun intended). Tar verkligen med mig dina varma ord, hjälper när man tar tag i nästa projekt!
   Håll utkik efter Spår Säsong 2, det är nära att ordna till sig nu!

 18. Nu har jag sträcklyssnat alla fem avsnitten och är så sjukt imponerad! Stort tack!

  • Sandra!
   Tack för att du lyssnar och kommer med så snäll feedback! Sprid ordet om Spår så får vi göra fler säsonger!

 19. Så sjukt imponerad av ert arbete, jag har stäcklyssnat i helgen. Tack för en otroligt bra pod!

  • Tack Linn!
   Fint att du hittat podden och hör av dig – berätta om Spår för alla dina vänner! 😉

 20. vill bara flika in och säga att du verkligen är grym på det du gör! Lyssnat på samtliga dokumentärer från P3 och ser nu fram emot att lyssna på dina nya projekt!

  • Tack Oliwer! Hoppas du gillar Spår också. Fint att läsa dina ord!

 21. Mycket bra podcast! Bra berättat med en tydlig tråd. Lätt att följa och dramaturgiskt väldigt snyggt!
  Fortsätt så här!!

 22. Grym podcast! bra berättad och spännande story! Nu vill jag ha en liten kort fortsättning på vad som händer med Kaj Linna och hans resnings ansökan. har försökt söka på nätet men det är dåligt med information. Keep up the good work!

  • Hej Martin och tack för fin feedback!!!
   Arbetet med resningsansökan är försenat men pågår! Bäst är att prenumerera på Spår – där dyker alla nyheter upp, både om Kaj Linna och om eventuella andra fall!

 23. Hej

  Tack för en bra podcast som förgyllde några dagar på stranden.

  Nu till en fråga, hur lång tid tar det att göra en serie som den om Kalamarksmordet?

  Ser fram emot en fortsättning av Spår.

  • Hej Stefan!
   Kul att du gillar!
   Det tog 15 veckor, cirka att få till serien men jag jobbade under längre tid lite lågintensivt typ.
   Vi hoppas också få till en fortättning, ser riktigt ljust ut! Bäst är att prenumerera på Spår – där dyker alla nyheter upp, både om Kaj Linna och om eventuella andra fall!

 24. Hej Anton!
  Lyssnar väldigt mycket på dina podcasts. Hört ALLA på p3. Lyssnar bara på jobbet och då är jag beroende av att kunna pausa. Vilket är ett stort minus med A-cast. För jag kan inte pausa med headsetet. Vilket man kan med SRS app. Och då tappar jag tyvärr handlingen lite när jag måste spola tbx etc.
  Må gott!

  • Hej Daniel!
   Kul att du gillar dokumentärerna. Vet att Acasts spelare haft lite strul, men deras nya app är påväg. Men Spår kan du lyssna på i alla podcast-appar, typ Podcaster etc.
   Så byt till den så länge!

 25. Tack för en kanon-pod! Mina två favoriter från P3-dokumentär slår sig ihop och gör ett utomordentligt arbete.

  Hoppas på fler, liknande, fall. Fortsätt med det ni gör!

  David

  • Tack David! Det ser ut som om det kommer bli en fortsättning, så prenumerera på Spår – där dyker alla nyheter upp, både om Kaj Linna och om eventuella andra fall!

 26. Pingback: Dagens poddtips! Kriminalpoddar (och lite löpning) | Radhusmorsan

 27. Håller med om alla lovord gällande både storyn och berättandet. Ny omgång om mordet på Catrine da Costa kanske?

  • Intressant fall, absolut! Svårt att komma längre där kanske… Tack för tips och fina ord!

 28. Hejsan Anton och tack än en gång för superba lyssning!
  Har nog hört varenda p3 dokumentär du varit med och gjort flera gånger om. Du/ni är verkligen duktiga på det ni gör, alltid ett skönt sätt att berätta på, väldigt lättläst och man vill veta mer. Du berättar alla historier så avslappnat och äkta ?
  Vi vill höra fler spår!
  Sluta inte med radio, du har lärt oss så mycket och vi vill lära oss mer.

  • Tack för dina fina ord! Tänker inte sluta… på de närmsta 30 åren i alla fall! 😉

 29. Hej,
  Utan att ha gått igenom tidigare kommentarer så slänger jag ut frågan: När kommer de en ny pod?

 30. Riktigt riktigt välgjort och bra.
  En sorts kvalitetssäkring när det är ni som ligger bakom.

  Håller tummarna att det blir en till säsong också!

  • Linda!
   Tack för otroligt fina ord. Det är såna lyssnare som du man önskar att alla hade! Eller… Nej. Det räcker att du lyssnar på MINA grejer! 😉
   Seriöst – värdesätter stort att du lyssnar så lojalt!

 31. ”Spår” är den absolut bästa podd jag någonsin lyssnat på. Efter att ha gått igenom alla P3-dokumentärer en sisådär 3-4 gånger har Anton Berg tagit denna genre till en helt ny nivå. TACK för att ni gör detta, jag kan knappt vänta till nästa säsong!

  • Sofia! Vad kul att läsa! Det är ju precis det vi velat göra, ta podcasten till en ny nivå. Fan vad fint att se att du tycker vi har lyckats!

 32. Hej Anton och Martin!
  Tack för ännu ett fenomenalt arbete och en mycket gripande berättelse. Jag har tidigare varit en mycket hängiven P3 dokumentär-lyssnare och hoppas så klart på fler bra säsonger av denna fantastiska podcast.
  Efter att ha lyssnat känner jag dock att jag skulle vilja läsa igenom förundersökningen och domarna för att försöka forma en lite bredare bild av fallet men då jag inte har mål-nr eller liknande så har jag svårt att veta var jag skall vända mig. Kan du hjälpa mig att reda ut hur jag får tag i dessa du som antagligen vet hur det går till och har gjort det redan?

  Tack åter igen och lycka till med framtida arbeten och/eller säsonger!

  • Hej Niklas! Tack för dina fina ord!
   Om du lyssnar via Acasts app så har vi lagt ut tingsrätts- och hovrättsdomen där. Förundersökningen är på över 500 sidor och jag vill inte lämna ifrån mig den utan att dölja identiteterna på en del människor – ett jättejobb som du förstår. Vill du ändå ha tag på den föreslår jag att du hör av dig till polismyndigheten i Piteå.

 33. Tack för en bra podd.
  En fråga, kanske har du berört det i nått sammanhang, men isf har jag missat det.
  Det pratas en del om att gm frågar om var kassaskåpet finns, något som sägs utesluta iaf (Lennart och kaj, ev. Också Nils, oklart om han visste?) då de visste var skåpet stod.
  Det jag funderar på är hur gm öht vet att de finns ett kassaskåp? Kan L eller K nämnt för ( alt. Planerat med) N, eller någon annan att de finns ett kassaskåp hos bröderna, dock utan att kunnat/velat/misslyckats med att förklara exakt var de stod? Är det något ni funderat på eller förklarat i under ert arbete med podden?

  • Det är ju mycket hypotetiska resonemang här och jag försöker att inte gå in för mycket på det. Men flera personer vi pratat med säger att det var ”allmänt känt” att bröderna hade pengar hemma. Mycket pengar. Om det är allmänt känt, tex så visste över hälften av alla hemtjänstarbetare som polisen förhört detta, så kan man ju vara ganska säker på att människor i den undre världen hade koll på detta. Att Kaj och Bertil sålt dem ett kassaskåp är nog heller ingen välbevarad hemlighet. Men som sagt, det blir hypoteser och inte fakta här. Det man vet är ju att Kaj och Bertil hjälpte bröderna ställa skåpet på plats och det stod kvar där när bröderna attackerades.

   • Tack för en riktigt bra pod och jag kan ju passa på och tacka för P3 dokumentär som kvarstår som min absoluta favoritpodcast.

    Jag förstår att jag är väldigt sen med min kommentar men en sak som jag tycker ni kanske förbiser lite med diskussionen angående kassaskåper är ju att givetvis frågar gärningsmannen vart kassaskåpet stod oavsett om denne visste det eller ej då att direkt gå till kassaskåpet visar att den personen redan innan visste vart skåpet stod och på så vis blottat sig. Jag tycker inte att detta avskriver någon av de misstänkta gärningsmännen. Förstår ni hur jag tänker?

    /Manne

    • Hej Manne!

     Du har helt rätt. Uttalandet i sig är inget särskilt starkt bevis. Men med tanke på hur många andra ”gungflyn” målet vilar på är det ändå väl värt att ta upp till diskussion.
     Men i sak har du ju helt rätt.
     Tack för att du lyssnar och tydligen lyssnat så noga att du nu går och klurar. Stort!

 34. Pingback: It Girls | Missa inte vårens trendigaste webbtvserie.

 35. Hej Anton!

  Tack så hemskt mycket för din podcast! Jag undrar har du några tips till en student inom mediaproduktion som älskar att göra gripande berättelser?

  Allt gott!

  • Hej Richard!
   Svårt att säga. Det bästa rådet är väl att lyssna på de man gillar och försöka lära och sen göra bättre i en egen podcast!

 36. Hej!

  Tack för en väldigt bra och intressant
  Podcast.
  Jag följer med spänning. Dock kan jag inte sluta störa mig på berättarrösten.
  Varför dessa pauser och tillgjordheter i uttalet? I intervjuerna så låter han normal.

  Mvh
  Sandra

  • Martin är vår egen Jakob Hellman. När du vant dig kan du inte få nog. Avsnitt 5 av säsong 2 tycker jag att han gör helt jävla mästerligt.
   Fint att du lyssnar och bryr dig!

 37. Fantastiskt bra podd! Lyssnat mycket på p3dokumentär och har fastnat totalt. Spår däremot är snäppet värre! Hoppas det kommer fler säsonger!

  • Tack! Det har varit jävligt svårt att göra men också känts både viktigt och roligt. Kul att du hittat och gillar!

   • Det finns inget bättre än att plugga i hörlurarna och klicka igång en podd som du har gjort. Din berättarröst och sättet du berättar på är otroligt bra! Suveränt och viktigt arbete. Jag väntar med spänning på vad som kommer i framtiden!

    • Linnsan!
     Tack för din kommentar. Kommer använda den som bränsle när vi drar igång med nästa projekt!
     Fint att du hörde av dig!

 38. Först och främst stort tack för ett bra program!
  SPÅR är verkligen bra, fängslande och utan tvekan ett resultat av ett omfattande hantverk.
  En liten sypunkt dock.
  Martins berättarstil känns tillgjord. Han viskningar och markerade inandningar känns överdramatiserade, och påklistrade. Det påverkar helheten. Sänk lite så blir det 100!
  Tack igen för ett bra program!

  • Tobbe!

   Tack för fint input och för att du lyssnar!
   Martin är podcastens Jacob Hellman – när man vant sig kan man inte få nog! Sen tycker jag att han hittar fram till sin berättarstil allra bäst i avsnitt 5, säsong 2, som är ett litet mästerverk i sig. Vi håller fortfarande på att utveckla formatet Spår, det har varit en lång resa och än är vi långt ifrån framme.
   Häng med oss så får du höra utvecklingen! 😉

 39. blir de flera fall i spår? ni gör de bra och så intresant så man verkligen vill lyssna

 40. Jättebra pod!
  Men undrar över en sak bara. Storebroderns alibi var ju att han skulle skjutsa någon till Gävle. Men i sista avsnittet när ni pratar om vad han tänker göra bär han kommer ut så nämner han bla att han funderar på körkort?!

  • Hej! Tack för beröm!
   Bra fundering du har där! Vet dock att de var fler i bilen på väg mot Gävle… Ska kolla med Martin!

 41. Har precis hittat Spår och blev mycket imponerad av journalistiken i podden. Hört hela Kalamarksäsongen och ska ge mig på Rinkeby nu. Vill tacka för intressant lyssning och hoppas på fler Spår framöver.

 42. Hej!
  Tack för en helt fantastisk podd!
  Sträcklyssnade på båda säsongerna – ni är beroendeframkallande ?
  Så då kommer en självklar fråga;
  Kommer det en säsong 3, och när kan jag se fram emot att lyssna på den i såna fall?

  Tack igen, keep up the good work!
  Med vänlig hälsning, Mattias

  • Mattias!
   Tack för att du hör av dig med så fint betyg till Spår!
   Jag är just nu pappaledig men vi har idéer till kommande säsonger, men det kommer ta lite tid bara!

 43. Hejsan Anton.
  För det första vill jag berömma er för dem båda första säsongerna av spår. Mycket spännande och intressant att lyssna på!!
  Sen undrar jag ju då självklart, kommer det att komma en tredje och vad kommer då den att handla om i så fall? 🙂

  • Tack Victor!
   Kul att du hittat och gillar Spår!
   Vi jobbar på, säsong tre finns i våra huvuden, men jag är pappaledig just nu så det går ganska långsamt.

 44. Hej!!
  Sjukt bra podd!! Faller sjukt djupt i dina ”berättelser” tack vare din underbara röst!! Keep it coming!! Lycka till med pappaledigheten!

  • Carolin!
   Stort tack för din feedback – känns fint att läsa. Tack för att du lyssnar!

 45. Hej!
  Har just sträcklyssnat på båda säsongerna och är milt uttryckt imponerad av ert arbete med Spår.
  Och nu tomheten som uppstår när inga fler avsnitt ligger för dörren. Hoppas på mer framöver.
  Stort tack!

  • Tack för mycket fin feedback. Snart råder vi bot på din tomhet..

 46. Hej
  Jag har bara kunnat hitta podden i Acast och undrar om den också i fortsättningen endast kommer att finnas där?
  Hoppas självklart på en fortsättning, oavsett app!

  • Spår finns i alla podcast-appar! Men i Acasts app visar vi bilder också.

 47. Tja! Tack för mycket bra pod. Man är ju jävligt sugen på säsong 3. Finns det planer det?

  • Håll utkik i ditt flöde – för du prenumererar väl? Strax nytt på g.

 48. Hej Anton vill tacka för att du är en grym radio röst med otroligt berättande, satt här om dagen å lyssnade på spår om kalamarks morden, tycker det var väldigt kusligt att höra om att det finns väldiga likheter mellan det å långared. Dagen efter satt jag å lyssnade på en annan pod tyvär ej du som var berättar röst, detta fall handlade om brattås morden, fick en kuslig känsla efter en stund å tycker att likheterna är slående. Som att kroppen var väldigt gömd mm, men det finns ingen information om tejpande eller så. vet inte men jag kan ej släppa denna tanke om att jag tycker det är så lika. Har du hört någonting. Om likheter innan eller är det bara jag som fått för mig detta. Kan tillsägas att kalamark och brattås ligger bara 2 timmars bilväg ifrån varandra samt att brattås utfördes 2005. Man har varit inne i huset å letat efterbehandling precis som att man letat efter ett kassa skåp tycker jag det låter som när jag lyssnar på podden. Vill ännu tacka för grymma P3 dokumentärer samt ett otroligt bra spår Med vänlig hälsning, Mikael

  • Ja det finns några rätt kusliga likheter med Brattås, vi hade inte tid och möjlighet att gå in på det. Kanske får vi anledning att återkomma där…

   • Absolut, den ändå människan som är privat Person å som har sett förundersökning om brattås är Leif GW, jag kommer ialla fall dra i väg ett mail dit å fråga om han säger något angående tejp osv för jag kan inte släppa tanken.

    Med vänlig hälsning, Mikael Thimell

  • Här kommer en något random kommentar, men även jag (som inte ens har lyssnat på någon av roddarna, än) gjorde tankekopplingen mellan Brattås och Kalamark. Jag såg TV4s program Olösta mord för FBI, eller vad det nu hette, och där tog de upp fallet med morden i Brattås. Så häromdagen såg jag bara alldeles snabbt notisen om resning i Kalamarkfallet och skummade lite. Precis som du fastande jag för detaljerna som: dubbelmord, avskilt läge på huset, olösta, kropp gömd och tyckte det kändes så bekant och gjorde snabbt kopplingen till dokumentären jag såg om Brattås. Kunde inte släppa det så här satt jag idag och googlade för att dubbelkolla så jag mindes rätt, och hamnade här. Funderade först (innan jag googlade) om polisen tänkt på likheterna, men de måste de väl ha gjort?

   • Hej!
    Ja, det finns många likheter mellan dessa mord. Kan inte undgå polisen nu när de öppnar Kalamarksutredningen igen.

    • Nu är jag här igen! Och har lyssnat på era jäkla fenomenala Spår-avsnitt om Kalamark. Så jävla impad! Och dessutom så taggad att få vara en del av produktionen! Pluggar medie- och kommunikationsvetenskap just nu och ska ha praktik framöver. Jag är envis som en terrier och supernoggrann. Finns det en chans att joina er under praktiktiden?

     • Skriv till anton.berg@me.com och berätta mer om vad för typ av utbildning du går och vilken tidsperiod det handlar om och varför du tror att du skulle passa bra för Spår. Berätta om dig själv också.

 49. Hej, Anton!
  Jobbar som polis och blir galen av nyfikenhet i de ärende som ni speglar i spår. Blir även frustrerad; man vill ju inte tro att rättsapparaten kan producera sådana potentiella justitiemord.
  Keep it up!

  • Tack – det betyder extra mycket att få läsa detta av en polis. Vi vill verkligen göra så objektiva granskningar det bara går och det är inte alltid poliser tycker det är kul när vi rotar i gamla fall…

 50. Nu händer det saker med fallet Linna!!! Ni gör en fantastisk insats och magiskt bra radio. http://www.dn.se/nyheter/sverige/chans-for-linna-att-fa-resning/

  Här har ni nästa sak att ta tag i. Christer van der Kwasts oförmåga att hålla sig till sanningen i kombination med PR maskinen bakom Skandiaaffären är skrämmande. Med tanke på era insatser i P3 Dokumentär och SRs reträtt om Kvickrättegångarna borde ni göra samma sak för Lars-Eric Pettersson. Den gemensamma nämnaren är milt utryckt obehaglig. Rättsväsendets toppar förtjänar att få ytterligare en rejäl knäpp på näsan. Läs boken och läs domarna. Det är hög tid att skriva om historien till något som ligger närmare verkligheten än det som sagts tidigare. http://www.di.se/artiklar/2016/1/27/michael-storakers-hissa-en-fana-for-lars-eric-petersson/

  Hoppas ni kör vidare med Spår. Era produktioner trollbinder – oavsett vad ni tar upp.

  • Tack för mycket vänliga ord och för tipset kring Petersson, mycket intressant!

 51. Hej Anton!
  Har en fråga om man kan ladda ner Serien Spåret någonstans? ?
  Vart så fall??

  • Hej Cecilia!

   Spår går att hitta i alla podcast-appar, ladda ner en av dem till din smarta mobil (tex Podcaster til din iPhone) eller Acasts egen app – sök på Acast i app-store eller på android-market (om du inte kör iphone). När du har appen startar du den och går in och söker efter podcasts – bara skriv ”spår” så dyker vårt program upp med alla avsnitt från alla 3 säsonger hittills. Väljer du att prenumerera på Spår får du dessutom varje nytt avsnitt vi släpper automatiskt i din app.

   Vill du lyssna via datorn hittar du allt här: http://www.sparpodcast.com – lycka till!

 52. Hej Anton
  Jag har slaktat många olika pods men detta är något helt magiskt man brukar säga för att vara svenskt men detta står sig på topp internationellt tack för eran idé och genomförande!! När kommer nästa avsnitt på playa???
  Mvh Pan

  • Hej Pan!

   Grymt att du tycker att vi tål internationell konkurrens! Jag vet ju redan att Martin anses som en av de bättre radioberättarna i Europa (och så har han fingrar med i poddar i NY!) men för egen del tar jag åt mig som fan! 🙂

 53. Tack för en fantastisk podcast! Gillar när ni går på djupet i ett specifikt fall och att ni inte tar ställning och lägger in värderingar i journalistiken. Det gör att vi som lyssnar får en förståelse för hur komplicerad en utredning kan vara.. Fortsätt gärna med fler spännande rättsfall. Skulle vara intressant om ni ville grotta ner er i dubbelmordet i Norrahammar och kopplingen till dubbelmordet i Hökensås ett år tidigare. Mvh Thomas

  • Hej Thomas och tack!
   I tredje säsongen har vi ju inte direkt någon tes om att någon kan vara oskyldigt dömd, snarare granskar vi båda sidorna. Det känns som att du uppskattar det. Det är ju ofta en oerhört svår uppgift som vi lägger på polis och åklagare – att kunna reda ut vad som egentligen skett vid ett brott. Men den uppgiften är så grundläggande viktigt för ett samhälle att den måste fungera och tåla ordentlig granskning. Vi kommer med andra ord fortsätta.

 54. Tjenare! Som alla andra som skriver till dig vill jag med tacka för ett super program, (om de heter så på pod språk)
  Jag har lyssnat mycke på dina och andras program (om olika brott och liknande) under rätt så kort tid, och har märkt att lite namn och händelser nämns i flera olika ärenden. Och nu undrar ja om du eller nån annan gjort nån kartläggning om hur olika fall hänger ihop och vilka som har kopplingar emellan varnandra på olika sätt…?

  • Tobias!
   Intressant iakttagelse. Vi har inte gjort någon sådan större kartläggning men visst studsar man till över vissa genomgående likheter mellan vissa grejer. Tror dock polisen har bra koll på detta…

 55. Anton, -Du är grym! Ämnen som tidvis kan vara ointressanta blir helt fantastiska när du berättar. Fortsätt så!

  Har i princip lyssnat på allt som du producerat. Kriminalfallen tillhör definitivt favoriterna, har ni något nytt fall på gång?

  • Wille!
   Du har väl lyssnat på vår podcast Spår antar jag? Annars har du något som lär passa.
   Är pappaledig mest just nu, men vi letar fler historier som kan bli till bra program – hela tiden!

 56. TACK för en till otroligt bra säsong! Håller tummarna att det kommer fler säsonger!

  • Anneli! Stort tack själv för fina raden! Vi jobbar på att få till fler Spår.

 57. Hej Anton! Jag är en av de som kan kalla sig för en riktig Anton-nörd! Playa var en av mina favoriter! Bra jobbat! Vad kommer härnäst? Ledtråd? Jag väntar med spänning!

  • Anton-nörd? Och du menar att det finns flera av er?
   Jag går inomhus och låser dörren nu. Läskigt.
   Lägger mig med en ny gammal utredning från 1979… Kanske kan bli nåt av den!

 58. Vill bara säga att jag tycker att du gör ett fantastiskt arbete med dina dokumentärer!
  Lyssnar på allt (tror jag?) och vill inte vänta innan det kommer mer!
  Fortsätt med det du gör! Ha de gott! 🙂

  • Hej Nina! Stort stort tack för dina ord. Det blir bättre fart till hösten, nu är jag pappaledig och läser mest på inför nästa dokumentär-projekt!

 59. Hej!
  Läste mig till att du/ni sätter fart till hösten med ”nytt projekt” Vill bara säga att jag ser fram emot det! Kör hårt! För övrigt tycker jag att Playa-målet är den allra bästa dokumentären av de 3 🙂
  Robban

 60. Hej Anton!
  Du har det där Hans Villius-ka som väldigt få har. En röst och en berättarteknik som är medryckande och spännande. Trovärdig och ledig. Tycker mycket om dina dokumentärer och nu din pod. Har precis börjat lyssna på Playa. Njut av din pappa-ledighet. Och kom med mer material. Love it. Glad sommar!

  • Wow Ylva! Han Villius är ju en gigant. Rodnar. Stort tack för dina snälla ord och för att du lyssnar. Mer radio/pod kommer till hösten!

 61. Hej Anton!
  Vill bara tacka för en riktigt bra podd! Väldigt intressanta fall och din förmåga att berätta om de fallen är verkligen fantastisk. Allt blir så spännande och medryckande precis som Ylva ovan skrev.
  Ser fram emot nya avsnitt från spår.

  • Elin!

   GÖTT att läsa att du gillar!!! Tillbaka efter pappaledighet och semester idag, förhoppningsvis kan vi berätta om Spårs framtid inom kort!

 62. Otroligt bra podcast! Upptäckte den först förra veckan och har lyssnat på samtliga avsnitt! Fan, vad bra!

 63. Hej Anton! Jag skriver ett gymnasiearbete kring infiltratörsverksamhet och jag undrar om du har några källor du skulle kunna rekommendera? Vill också passa på att säga hur sjukt bra ditt arbete är!

  • Robin!

   Läs boken ”Hanteraren” av Dick Sundevall. Mycket intressant! Kul att du gillar poddarna!

 64. Anton ar enligt mig alltid varit min favorit. Hans val av information och hans sätt att berätta är kanon. Sen ska man inte glömma den nya killen som också sätter sig själv på kartan med sitt sätt att berätta. Men nu bliir jag otålig! Finns det något datum för någon ny dokumentär?

  Fortsätt med det utmärkta arbetet!

  • Richard!
   Tack för grymt fin feedback och för att du uppskattar vad Martin åstadkommer!
   Vi återkommer strax med info om Spårs framtid!

 65. Anton, du är bäst! Har börjat lyssna på ”Spår” och oj vad intressant det är! Ni förtjänar såå mycket beröm för er podcast och du ska veta hur uppskattad du är! Allt beröm till er!

  • Hej Anders! Underbart att läsa dina ord! Berätta för alla du känner så kanske det blir en fortsättning på Spår!

 66. Sjukt jäkla bra Podcast! Jäkla intressanta och bra berättarröster.

  Förstår ju att man inte kan massproducera avsnitt men när kommer säsong 4?
  Hoppas ni fortsätter på samma spår *höhö*.
  Det är bra att folket får reda på hur mycket konstiga saker som sker inom dess dörrar på rättegångar etc.

  Återigen, grym pod!

  • Andreas!
   Underbart att läsa! Fantastiskt att det funkar, det man sitter hemma och fnular ihop 🙂
   Berätta för alla dina vänner 😉

 67. Vill vara säga att det du gör Anton är så j****a bra.
  Det är som en drog när man börjat lyssna. Man sugs in i det hela och allt runt omkring försvinner 🙂
  Fick tips om spår i våras och sträcklyssnade på allt.
  Väntar tålmodigt men ändå med viss abstinens efter kommande episoder.

  Keep Up the good work

  • Tack som fan Mikael! Håller på med nästa grej just nu (hemligt) och då behöver man just den energin du bidrar med! Tack!!!

 68. Hej
  Otroligt bra program.
  Har legat på kökssoffan och sträck lyssnat på programmen.
  Jag är djupt imponerad och kommer att lyssna på dom igen för det är så detaljerat.

  Tack

 69. Hej Anton och tack för ytterligare en säsong! Finns soundtrack till varje men framförallt detta avsnitt att hitta någonstans?

 70. Tjena, först och främst vill jag bara säga vilken grym pod ni har. Har försökt att lyssna på massor av poddar men fastnar aldrig men har fastnat för er på spår och en till som jag ej nämner vid namn 😉 hur ni hanterar och hur ni berättar om dessa fall får en att sugas in och verkligen fastna så där av till min fråga när släpper ni avsnitten? Förmodar att tisdagar kl 02:00 inte gäller längre då avsnitt 3 inte kommit än.

  • Tisdagar 00.10 tror jag Jimmy!

   Fantastiskt fint att läsa att du gillar Spår! Vi lägger ner vår själ i den!

 71. Riktigt riktigt bra! Efter plöjt igenom allt på P3 dokumentär kom jag in på dessa och nu en vecka senare har jag lyssnat igenom alla. Hoppas du/ni har nya fall/avsnitt på g gärna typ nu 🙂 Dagarna på jobbet går inte alls lika snabbt längre.

  • Hej Viktor!

   Vi jobbar så snabbt vi bara kan! Det är ju rätt så mycket mer omfattande arbete att göra Spår än P3 Dokumentär, så det tar längre tid. Men i gengäld kan vi publicera längre serier när vi väl drar igång. Strax dax för sista två avsnitten av #Raggarmordet

 72. Hej!

  Anton och Martin vilket jobb ni gör! Helt magiskt.
  Har en fundering om karlamarks fallet.
  Borde man inte tryckt med på Nils? känns som om han sitter på mer info. Sen var det väl så att Sune hade 8 st röster att lyssna på i förhöret? Var Nils röst med där?

  Härligt att du svara på alla frågor?

  Bästa podden ?

  • Hej Pontus!
   Tack för att du lyssnar!

   Jo Nils borde nog förhörts som misstänkt (inte bara som vittne), det ville i alla fall förundersökningsledaren Ivan Wikström som till en början ledde arbetet. Men åklagaren ville annorlunda. Varför vet vi inte eftersom han inte ställer upp på intervju.

 73. Hej Anton stort tack till ännu en grymt bra säsong!

  Bästa podden nu får man bara hålla ut och vänta på nästa säsong.

  • Hej Fabian! (Bengtsson? – inte DEN Fabian Bengtsson va? Då måste vi få göra en historia om dig och händelserna kring kidnappningen…)

   Tack för att du lyssnar hursomhelst!

 74. hei anton berg ,jag leffe kaikkonen säger bara att det du gör är underbart ,,jag klara mitt liv för jag stal en bmw på saab ana i Ä,holm ,,o satt inspärrad så jag hade varit dömd om ej min advokat hittat att jag satt inspärrad,,,peter berggren,,samma addokat som keit,,,o jag vet att dom är oskyldiga,,om någon vet så är det jag ,,,det var min bil o jag var kopis med alla ,,,,du får ursäkta att jag ej ville vara med ,,,har ett stort arv som jag ej vill dålig dager på från finland ,,,kaikkonen ,,så dom ej kan trycka ner mig ,,,handlar om 80 miljoner ,,euro ,,,jag tror du fattar,,,men tar av mig hatten till dig ,,värden behöver fler som dig,,,kram leffe

 75. Hej Anton!
  Ville bara passa på att tacka för superbra P3 dokumentärer. Har blivit beroende och vet att jag inte är ensam.
  Spår är om ännu mer berörande och spännande! Älskar att ni vågade byta riktning i senaste avsnittet.
  Vill verkligen inte lägga någon press på dig och Martin plus team men ni borde köra oftare!:) Så vi vanliga dödliga har något att diskutera på fikarasterna;)
  Stor kram på er!

  • Hej Sofia!

   Supertack för din kommentar och extra kul att du gillade att vi bytte riktning på vårt grävande. Det var en säsong som gav oss mer att fundera på än vi trodde från början och då vet man aldrig hur den osäkerheten kommer tas emot av de som lyssnar. Fint att höra att åtminstone du gillade det 🙂

 76. Hej Anton!

  Tack för alla Dokumentärer, verkligen ett stort fan av erat arbete & slit.

  Men jag har en fråga om kalamarksmordet som jag funderat över, det är möjligt att ja helt missade det men nu till frågan.

  ”Nils” uppgav att hans mobil hade ringt upp flera numer av sig själv i ett handskfack på en bil. Vilka nummer ringdes upp & om någon svarade kan de bekräfta att det inte var Nils? för det skulle ju i såna fall bara vara ett brusande billjud.

  • Det avsnittet trodde inte någon på i rätten, men polisen har inte utrett detta och domstolarna tog ingen vidare notis om det i sina beslut. Mycket märkligt.

 77. Extremt imponerad av spår !

  Och Kajs fall förbryllar mig fortfarande !

  För mig som jobbar ensam på natten så har det varit perfekt att lyssna på er , och måste bara säga att din röst är väldigt behaglig att lyssna på ( även lyssnat på alla p3 dokumentär) , ser fram emot nya avsnitt av spår 🙂

 78. Hej, stämmer in i sången! Mycket bra!
  Har en fundering på operation playa.
  Mauritz slår ifrån sig att båten var full med kokain då båten tog in vatten, kokainet bör ha ”varit förstört.”
  Men hävdar att det är pengar som är inbuntade. Såklart kokainet också kunnat vara inbuntat? Och där med inte förstört!
  //pastorn

  • Hej Pastorn!
   Bra iakttagelse. Det kokain han tar emot senare, är ju också mycket riktigt paketerat för att stå emot väta.
   Kul att du gillar Spår!

 79. Hej Anton!
  Jag bara älskar Spår och längtar tills det kommer nya avsnitt. Kommer det några inom snar framtid, längesen sist 🙁

  • Ah Matilda så roligt att höra!
   Vi jobbar på det, tror vi har hittat ett fall som kommer vara en bra historia, men inget är klart än.

 80. Grymt bra jobb av er båda och era medhjälpare, hoppas ni gör säsong 5 snart.

  Snart klar med alla dina dokumentärer Anton du gjort, så snabba på med ett nytt spår.

  • Haha! Tack för fin kommentar, vi jobbar på att få till en ny säsong, men exakt hur och när är fortfarande inte spikat.

  • Hej Lasse!

   Underbart att läsa din kommentar!
   Håll utkik runt maj/juni!

 81. Bra program, tack för det

  Lite vinklat i fallet Kalamark dock
  Själv körde jag streckan vidsträckt- långträsk- Kalahatten förra veckan på på 62 min med 4 stopp (totalt 5 min), och väldigt sen vår i är så det bör ha varit liknande före som 2004.
  Jag hade bråttom men körde inte vårdslöst, så som säkerligen en stressad gärningsman skulle uppträda.

  • Hej och tack!
   Vi var noga med att säga i programmet att bara för att vi inte hann (och det kämpigaste var nog snön som vi försökte pulsa igenom) betyder inte det att Kaj är oskyldig. Vi hade en ny Volvo, han i så fall en betydligt äldre bild (menar åklagaren) men väglaget och snön man måste gå igenom/över är det som avgör om det går eller inte.
   Om du lyssnar så har vi ett samtal med SMHI som berättar om ungefärlig snömängd vid den aktuella tidpunkten samt att det rådde dimma i området.
   Frågan är ju varför han är så stressad till ett brott? Åklagaren har varken teori eller bevis för detta.

   Och: kör försiktigt!!!! 🙂

 82. Låter som att ni är något på spåret (ursäkta ordvitsen). Kan man få en hint om vad det rör sig om den här gången?

  Bra journalistik och spännande uppbyggda podar!! Längtar efter mer!!

 83. Hej,
  lyssnade på senaste avsnittet. ca 7 minuter in får ngn av er fråga om er uppfattning om Kaj Linna skuld och ni hade ingen uppfattning om hans skuld…? ”domstolen får avgöra” Anledningen till att ni började podden var väl att allt inte stod rätt till med domen/rättegången.
  Kom igen, alla vet vad ni tror.

  • Det viktigaste är inte om Linna är skyldig eller inte – inte på det större planet – för oss alla i landet är det viktigaste att man inte ska kunna döma en människa till livstids fängelse pga ett enda utpekande. Sen tror inte jag heller att Linna gjort detta men spekulationer försöker vi hålla oss ifrån.
   Det är rätt att vi kollade fallet och såg mycket märkligheter men vi visste ju inte då om Linna var skyldig eller inte.

 84. Hej!

  Ni gör ett klockrent jobb. Man är helt inne i alla avsnitt ni gör. Jag har följt mycket P3 dokumentär och jag känner att ni går förbi dom nu.
  Nu vill man bara följa er istället.
  Snälla gör många, måååångaaaa fler avsnitt.:)

  • Hej Jimmy!

   Stort tack för dina ord, särskilt som de ringar in en ambition jag haft med Spår – att utveckla det vi gjort i P3 Dokumentär och gå längre, djupare och undersöka mer. Härligt att läsa att du tycker att det funkar!
   Nytt avsnitt av säsong 5 om Fontainebleau idag!

 85. Åh äntligen ny säsong av Spår! Som man längtat! Sprängningen av Fountainbleu är ett av mina starkaste barndomsminnen, det var helt enkelt en sjujävla smäll man väcktes av. Jag växte upp bara ett par kvarter därifrån så det hördes ordentligt. Sen dess har fallet helt hamnat i glömska hos mig så jag uppskattar verkligen er detaljerade granskning. Kul att som 40+ äntligen få höra om vad den där smällen egentligen handlade om ?

  • Hej Ellinor!
   Tack för fina ord, det är verkligen ett spännande fall, och nu har vi fått ut ett riktigt intressant telefonsamtal som vi kommer gå till botten med i avsnitt 5. Kul att du gillar!

 86. Jag måste säga att jag är sjukt imponerad av ert arbete och upplägg i denna podd, totalt överlägsen.
  Och jag hoppas verkligen att ni inte slutar utan fortsätter göra otroligt bra poddar.

  Tack som f..

  • Jocke!
   Tack själv – riktigt kul att läsa!
   Vi kör på i minst 10 säsonger (var i alla fall det vi sa när vi startade)

 87. Först av allt – tack för en superbra och tokintressant podd! Som utflugen pitebo är det särskilt Kalamarksmordet som fångat mitt intresse, vilket dessutom är rykande aktuellt med tanke på Linnas frigivande.

  Ren spekulation nu; det har ju nämnts att Kalamarksmordet har mycket gemensamt med morden i Långared, men kanske även i Brattåsfallen.

  I dagarna har man även kunnat läsa om dubbelmord i Mantorp, och jag har ingen som helst information än det man kan läsa i media, men för en lekman som jag tycks det finnas en hel del gemensamt; ett äldre par som blivit bundna och mördade med grovt våld i vad som verkar vara ett rånmord. Man kan exempelvis läsa om det här och i flera andra artiklar:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wqPzA/brodratrio-intressant-i-polisens-utredning-om-dubbelmorden

  Polisen är givetvis förtegen av utredningsskäl och det kanske finns massor av detaljer som skiljer, men ändå… kuslig slump eller finns det verkliga likheter?

  • Hej Tomas! Tack för fin kommentar!
   Förstår att du lyssnar extra noga på Kalamark-säsongen om du har kopplingar till trakterna. När det gäller Brattås är jag inte jätteinsatt men ser att det finns likheter. Grejen med överfall mot äldre par som lever enskilt är ju att de alla går till lite på samma sätt. Men just Långared och Kalamark är lika på en detaljnivå som märker ut sig. Lyssnar man på professor Per Anders Granhag (i vår femte del om ”#kalamark) eller i rätten nu uppe i Umeå senast, är han väldigt tydlig där. Det är inte bara generella saker som är lika (att man närmar sig genom skogen, parkerar bilen en bit bort, tar den ena i ladan, den andra i huset tex) utan också detaljer som speciell tejpning och ett omotiverat övervåld tex.
   Hur det ser ut med just den biten i Mantorp har jag inte en aning om.

 88. Hej,

  Är väldigt förtjust i ert arbete. Nu senast Fontainebleau. Hur länge har ni arbetat med detta innan det sänds.

  Mvh
  Piet

  • Hej Piet!

   Tack och kul att du lyssnar! Vi brukar jobba lågintensivt under ca 5-6 månader. När det närmar sig publicering är det högintensivt och då lägger vi allt annat åt sidan 🙂

   • Hej igen,
    Någon ganska känd person lär ha sagt att man ska hata slumpen i brottsutredningar. Jag vet inte när ni startade Fontainebleau arbetet. Troligen är detta ingenting men bara så att ni inte missat det så sköts en person i benet utanför Jan Rendles hus på Dalarö. Jag tror det var i oktober förra året. En skjutning på Dalarö är inte så vanligt och att den inträffat utanför Rendles hus och teoretiskt i anslutning till ert jobb. Mvh Piet

    • Hej! Det finns inget samband där. Vi började långt senare. Rendle dök upp under denna vår i vårt arbete. Vet inget mer om den skjutningen.

 89. Hej Anton,

  Sjukt kul att höra att det blir minst 10 säsonger, det tar vi som ett löfte! 🙂

  Har sträcklyssnat alla avsnitt sedan jag upptäckte podden för någon månad sedan, ni gör ett otroligt bra jobb! Keep it up!

  • Tack Per! Vi lär oss själva så oerhört mycket på jobbet med Spår och det tar ju lång tid att bli riktigt bra på något, så minst tio säsonger får vi ge det, då kanske vi är redo för nästa steg. Undrar vad DET kan bli 🙂

 90. Hej Anton,

  Vilket grymt jobb ni gör med podden, stor eloge till er båda! Jag lyssnar och plöjer flera avsnitt om dagen på jobbet. Jag vill att rasterna ska ta slut så jag kan slå igång podden och låta tiden försvinna iväg med din och Martins fantastiska berättarteknik och grävsnde journalistik. Ni lyckas verkligen fånga lyssnaren och det finns inte en sekund som är tråkig.

  Jag förstår av kommentarer ovan att syftet med Spår har varit att utveckla och förbättra formatet från P3 dokumentär och det har ni verkligen lyckats med. Jag älskar hur ni är mer ingående och genomgående i varje fall utan att upprepa er om och om igen. När säsongen är slut känner man sig nöjd med vad man hört. Känslan jag får av P3 dok är ofta att man vill höra mer när avsnittet är slut och varje avsnitt känns mer ihop pressat. Ni lyckas överträffa er själva hela tiden.

  Massa pepp och stöd från mig och jag hoppas självfallet på en till säsong! Grymt!

  • SARA! Underbara människa!
   Du skriver det jag och Martin tänker 🙂 Verkar som vi träffat mitt i prick med vad vi gör i dig. Kul att läsa, precis som du är inne på ville vi utveckla det dokumentära ljudberättandet. Jag tittar mycket på tv-serier och funderade på varför boomen där inte märkts på radio-sidan. Varför kan de göra så långa och spännade grejer men poddarna är fortfarande så korta och likadana? Förhoppningsvis vågar vi fortsätta experimentera i nästkommande säsonger också.

 91. Imponerande bra pod, känner redan att jag börjar gå lite abstinensbesvär . Opration playa är ju helt magiskt bra .När kommer nästa avsnitt? Och vad kommer det handla om?

  • Hej Pontus! Roligt att du gillar Spår!
   Vi har precis börjat med nästa säsong. Oklart när det blir färdigt, men vi satsar på hösten…

 92. Tycket väldigt mycket om spår podden. Kommer det komma en ny säsong? Hoppas verkligen det. Mvh Josefin

 93. Hej Anton!

  Bra jobb med kalamarksmorden! Väldigt intressant!

  Tänkte hörA vad du tror? Bevisningen mot Kaj Linna är ju otillräcklig och han skulle aldrig ha blivit dömd. Vidare så är ju vittnet Nils inte att betrakta som trovärdig. Men vad tror du? Är din uppfattning att Kaj Linna är helt oskyldig och inte alls inblandad i detta på något sätt? Är Nils inblandad?

  • Ja, jag är övertygad om att Kaj är oskyldig. Vad Nils vet och inte vet om det här fallet är inte lätt att veta.

 94. Tänkte på det Martin sa till Sara i telfonsamtalet ni spelade upp i avsnitt tre. När dom pratade om den gode man:
  ”Jag skjuter huvudet av henne snart… Jag skjuter kärringjäveln OCKSÅ innan”

  • Bra lyssnat! Bedömningen där är att han pratat om att skjuta sig själv, så det kan vara en referens till det.

 95. Hej Anton!

  Jag får börja med att stämma in i den beröm som du och Martin förtjänar. Ni gör verkligen en podd utöver det vanliga, med god research och fantastiskt utförande i både berättarstil och ljudpålägg. Snyggt och väldigt spännande. Det infaller närmast en separationsångest när avsnitt och säsonger är slut…

  Jag har alldeles för många frågor som rör de fall ni har tagit upp, men jag tänker nöja med med att fråga vad ni använder för utrustning för just era intervjuer?

  Stort tack igen!

  • Hej Tony! Otroligt glädjande att läsa ditt beröm! Kul att du också lägger märke till det lite mer tekniska i produktionen. Jag jobbar med en monomikrofon (Sennheiser MD21) kopplat till en Flashcard-spelare (Marantz). Inga störra konstigheter där. Nära i intervju, mer avstånd för miljö. Martin har en stereomikrofon som funkar kanon när vi vill ta upp mer miljöljud att använda i efterhand vid redigering.

 96. Lyssnar på drösvis med poddar sedan åratal och Spår är i särklass den bästa, kudos till er Anton och Martin.
  Är sjukt imponerand av er journalistik. Gör oss en liten tjänst, sluta aldrig.
  MVH Robban

 97. Alltså – sjukt imponerad av ert arbete!! Otroligt intressant och bra podcast. Jag undrar dock: var verkligen avsnitt 5 det sista avsnittet i Förlösamordet? Det känns som att det finns massor mer att fortsätta gräva i där?

  • Hej och tack Emma!
   Jag visst finns det mer, men vi kommer inte längre den här gången. Vi granskar ju myndigheterna, vi letar inte efter mördare. Vi kan helt enkelt inte göra mer än vad vi redan gjort. Men händer det saker, tex är ju advokaterna möjligen på gång med resningsansökningar, ja då fortsätter vi bevaka fallet.

  • Hej Helena! Vår granskning består av fem avsnitt. Nu ligger bollen hos advokaterna, de ska gå igenom vad vi fått fram och sen se om de kommer fortsätta med resningsansökningar. Då bevakar vi självklart utvecklingen!

 98. Hej!

  Bästa podden som finns. Min fråga.. kommer det mer?
  Om det kommer mer kan man få en liten nys om vad de handlar om?

  Sluta aldrig, ni är för bra för de 🙂

  • Haha! Snällt! Vi har en grej på g men det är känsligt så kan inte säga mer…

 99. Hej! Är mycket imponerad av ert arbete. Har lyssnat på alla säsonger två gånger nu. Kan ni avslöja när nästa säsong kommer eller ni arbetar fortfarande med ”Förlösamordet”?

  • Hej Philip!
   Roligt att du gillar Spår!
   Förlösa är avslutat men om det händer något mer där, tex en resningsansökan, kommer vi återvända dit. I övrigt är det lite oklart. Vi är lite upptagna med andra grejer just nu (Martin är pappaledig) och jag skriver bok. Håll koll här eller på vår FB-sida!

 100. Hola!
  Först och främst; fantastisk podd, rakt igen om fantastisk. Och nu till min fråga: Kommer det någon mer säsong och i så fall när?
  Ha det gott!

  • Hej Sebastian!
   Kul att du gillar Spår! Stora ord!
   Det är lite oklart när vi fortsätter, vi är lite upptagna med andra grejer just nu (Martin är pappaledig) och jag skriver bok. Håll koll här eller på vår FB-sida!

 101. Hej. Håller ni på en en kommande säsong? Eller ni letar efter fortfarande fall? 🙂

  • Hej Oskar!
   Vi har några intressanta fall vi tittat extra på. Men just nu är det bok för min del. Håll koll på Spårs FB-sida!

 102. Bästa podcast som producerats i Sverige utan tvekan. När kommer nästa säsong? Kollar fortfarande varje vecka om det kommit en trailer..

  • Hej Petter!

   Tack för de oerhört stora orden! Just nu är det dock lite stiltje, Martin är pappaledig och jag skriver på bok! Håll koll här eller på Spårs FB-sida!

  • Hej Ted!
   Tack för beröm!!
   Det är lite oklart NÄR vi fortsätter, vi är lite upptagna med andra grejer just nu (Martin är pappaledig) och jag skriver bok. Håll koll här eller på vår FB-sida!

 103. Hej,
  Har lyssnat på alla avsnitt nu då jag hittade Spår för en månad sen bara…mammaledig med mycket tid 🙂 kommer det fler säsonger???? Tycker ni är så himla bra!

  • Hej Mia! Stort tack!
   Vi jobbar på lite andra grejer just nu (jag skriver bok tex) men vi kollar fall för framtida podgranskningar också!

  • Hej!
   Fint men sorgligt meddelande! Vi håller på med lite annat, (bok tex) men jag kollar ett fall också…

  • Hej! Nejdå, men satt lite på paus. Martin är föräldraledig och jag skriver på bok och ska producera Kaj Linnas Sommar. Håll utkik på Spårs FB för senaste nytt!

 104. Kommer det några nya avsnitt 2018 i er fenomenala, välarbetade podcast? Jag saknar nya avsnitt så OERHÖRT mycket. Finns absolut inga svenska podcasts som kan mäta sig med era grymma produktioner.
  Suktande men hoppfull hälsning.
  Maria

  • Hej Maria!
   Tack för peppen och fina orden! ROLIGT att läsa! Just nu är vi lite upptagna men vi kollar nya fall. Håll utkik på Spårs FB-sida!

 105. Hallå!

  Måste börja med att tacka för en grym pod, långt över de vanliga. Man försvinner helt från omvärlden å sjunker in tillsammans med er i fallet, hjärnan sätts igång å man kan nästan känna sig som en i gänget under utredningarna.

  Till den stora frågan – Kommer de något mer? Kan man isf nån form av inblick i vad de isf gäller?

  Ha de bra med er å fortsätt med de ni gör!

  • Hej! tack för pepp och beröm! KUL!
   Tyvärr har vi en del annat på g just nu, jag skriver på en bok och producerar Kaj Linnas Sommar så det dröjer lite. Men vi har nya fall som vi undersöker!

 106. Hej hej!
  Jag undrar om det är så att ni har några nya avsnitt på gång och när de isåfall kan tänkas komma? 🙂
  Tycker verkligen om er podcast (eller vad man kallar det), så jag är väldigt sugen på att höra mer 😀
  Tack för ert lysande arbete!

  Mvh John

 107. Har varit med från början och lyssningen är otrolig! När man ser Operation Playa på SVT blir man nästan lite frustrerad över hur tunn den känns i jämförelse med er granskning av fallet, ett mycket bra betyg till er! Finns det en tanke på ytterligare säsonger av Spår tro?

  • Hej och tack för det fina omdömet! Vi har fler fall på gång men vi vet inte riktigt när bara!

 108. Hejsan bästa ni!!

  Kommer de en ny säsong? Jag har lyssnat på era avsnitt flera flera gånger om och längtar efter fler, mer å nya!!
  Tack för erat fantastiska atrbete??❤

  • Hej! Tack för fina orden!
   Just nu är det lite paus. Martin är föräldraledig och jag skriver på en bok, samt ska producera Kaj Linnas Sommarprogram i P1.

 109. Vad tycker ni om SVTs operation playa dokumentär? Känns det inte lite som ni har gjort allt förarbete?

  • Har inte sett allt men uppenbart att de lyssnat på Spår – till och med musiken i deras ”ledmotiv” är ju en variant av vår musik till den säsongen… Men så är livet för oss enkla podjournalister! Vi bygger storyn så TV kan sno 🙂 (Samma sak har jag ju upplevt med P3 Doku och tex Bordellhärvan eller helikopterrånet)
   Det som stör lite nu är att SVT inte ger oss någon credd. Det är enkelt, billigt och hederligt.

 110. Hej,

  Jag har aldrig direkt fastnat för poddar av någon anledning, men måste säga att jag är helt hooked på er podcast. Har lyssnat igenom alla avsnitt på rekordtid och var tvungen att googla för att se när det kommer mer avsnitt, såg nu att det tyvärr kan dröja.

  Vill bara säga grymt bra jobbat & håller innerligt tummarna för fler fantastiska avsnitt!

  Ps: Kaj Linnas sommarprogram var toppen!

  Ha en riktigt härlig sommar!

 111. Hej Anton tack för all intressant lysning du bidragit med genom åren. Sitter och lyssnar på ett av spår avsnitten nu på min dator och tänkte gå in på er hemsida för att titta på lite av bilderna men kommer inte in på hemsidan, verkar som den ligger nere för tillfället. Ville bara gör er uppmärksamma på det.

  Sen tänkte jag passa på att fråga om du har några bra tips om var man kan börja om det är så att man är intresserad av att göra radiodokumentärer.

  • Hej! Vi försöker lösa strulet med hemsidan… Jag tycker du ska söka dig till en journalistutbildning. Och kanske testa studentradio samtidigt? Så gjorde jag, det var både kul och gav bra skola.

 112. Hej Anton.
  Vill börja med att säga att jag verkligen uppskattar Spår. Blev tipsad av en vän och hade inga förväntningar, visste bara att jag tycker att du har en fängslande berättarröst och att jag hört bra dokumentärer på p3 dok som du gjort. Men oj vad fast jag blev, har strecklyssnat på Operation Playa och Kaj Linna. Mycket bra jobbat! Fortsätt med det goda arbetet och hoppas att du får de resurser du behöver för att fortsätta att utveckla dina/era produktioner till nya nivåer, och så får vi hoppas att SVT slutar att tjuva och hittar på egna upplägg eller anlitar dig.

  Ps.Vilka av alla de dokumentärer som finns på P3s sida har du gjort?

 113. Överlägset bästa och mest kompletta samt duptgående podden med oerhört intressant story gång på gång, snälla droppa lite mer avsnitt så att man kan ta sig genom arbetsdagarna igen.

  • Vi gör vad vi kan! Men Martin har varit föräldraledig och jag debuterar 6 november med min spänningsroman ”De Aderton”. Hoppas du vill läsa!

 114. Hej,

  En absolut favorit när det gäller berättare. Även spår som podd är ace. Men frågan är, kommer det mer?!

  Mvh
  K

  • Hej! Jag har spenderat senaste tiden med att skriva på min debutroman ”De Aderton” – släpps 6 november. Sen får vi se vad som sker!

 115. Hej. Eder podd är ömsom vin, ömsom vatten. Nog om detta. Jo, jag är 100% säker på att jag hörde rätt.
  I dokumentären om Ketih Cederholm som gick på svt för några år sedan så säger Keith såhär, helt gripet ur luften; ”Jag gjorde det, och jag kom undan.”
  Hörde jag fel, eller. Näe, jag hajade till när han sa det, men uppenbarligen ingen annan.
  Jag kan svära på Bibeln att jag hörde Keith Cderholm säga; ”Jag gjorde det, och jag kom undan.”
  Jag är rätt säker på vad han menade. Bo Göranssons familj vill säkert veta samma sak som jag.

  • Intressant. Visst finns den möjligheten också – och inte säger vi någonsin att det inte kan vara så?

 116. Hej
  Lite sen att hitta till denna suveräna podcast men nu är jag i gång. Började med Fontainebleau – en sak jag undrar över är om man kom fram till var sprängdegen hade sitt ursprung? Det var ju rejäla mängder enligt podcasten och inte något som är direkt enkelt att få tag i. Och speciellt inte i den kvantiteten.

  • Bästa teorin är att den kommer från ett militärförråd men exakt när det är stulet vet man inte

 117. Jättebra pod! Men nåt jag funderar över är ett ”plopp” ljud som jag hör då o då i avsnitten, vad är det?? Lyssnar via acast o det är endast i podden ”Spår” som jag hör dessa plopp haha, är det bara jag??

  • Det kan vara våra itneraktiva media-ljud. När du hör dem kan du kolla på acasts app, alltså på skärmen, då visas en bild som vi anser vara relevant för storyn då. På en karta, ett dokument, ett persongalleri eller ett foto tex.

 118. Hej! Jag ville bara tacka och bocka för många timmars god lyssning. Oerhört intressant och väldigt imponerad av Spår! Hoppas det kommer en ny säsong någon gång. Vem vet, ni kanske tar er an, och löser, Palmemordet 😉
  Skämt å sido, full pott! Tack!

  • Haha Daniel!
   Jag vill INTE gå in i det mörkret… folk tenderar att komma ut ur Palmemordsträsket som märkta människor 😉
   Tack för fina ord!

 119. Lyssnar på Förlösa podcasten avsnitt 3. Jag reagerar på samtalet mellan Sara och Martin, där han vill göra sig av med den godemannen. Lyssna ifrån 56:11 (Spotify), vid 56:39, säger han ”jag skjuter kärring jäveln också innan”. Jag reagerar på ”också”, va då också? Kan lätt tolkas till att han sköt Göran. Nu har jag inte lyssnat vidare på podcasten men ni kanske tar upp det senare.

  Jag hoppas där kommer en ny säsong av spår snart. Ska ta mig an De Aderton efter Förlösa säsongen.

  • Ja det där också:t använde åklagaren sig av i sin argumentering. Kan man lätt förstå. Kul att du lyssnar och hoppas du gillade boken!

  • Lyssnade på Förlösa i veckan, och om jag inte minns fel handlade det väl om att Martin i det samtalet skulle skjuta sig själv(?) för att sedan lägga till att ”jag skjuter kärring jäveln också, innan” – alltså innan honom själv. Därav ”också”.

   • Bra tanke! Minns inte exakt längre den detaljen så vågar inte säga om du har rätt eller inte.

 120. Äntligen är ni tillbaka!! Poddar om fall i världsklass!
  Skulle vilja att ni dyker ner i fallet om bränderna på Öland.

 121. Tack för ännu en spännande och bra säsong av Spår. Överlägset bästa svenska podd. Ni är grymma.

 122. Extremt spännande och väldigt bra upplägg som gör att man fastnar och måste lyssna vidare.
  Efterlyser fler säsonger 🙏

  • Stort tack!! Vi håller just nu på med en TV-serie (dokumentär) som tar all vår tid. Kommer berätta mer i vår här på sidan om den.

 123. Hej och tack för galet spännande poddar!

  Jag har förgäves försökt få ut material från polisen angående ett försvinnande men polisen beter sig konstigt och verkade till en börjar inte vilja hjälpa till. Efter många månader av tjat och väntan, kom på posten, några ynka A4 som knappast kan kallas utredning.

  Efter mera tjat ringer ansvarig utredare upp och pratar allvarligt om hur sekretessklassad utredningen är och hur sorgsen och svårläst utredningen ändå skulle vara för en anhörig. Vi utesluter inte självmord men magkänslan säger något annat.

  SNÄLLA HJÄLP OSS.

  https://www.expressen.se/nyheter/jonas-kom-aldrig-tillbaka-fran-farjan/

  • Hej! Det låter inte riktigt bra. Har tyvärr inte tid med fler fall just nu men stå på er. Fortsätt ringa och vara ”jobbiga” det lönar sig. Bra artikel i Expressen. Vårda kontakten med den reportern också. Får ni ”märkliga” svar från polisen, berätta det direkt för den reportern.

 124. Tjena Anton.

  Fantastiska program du/ni gjort.
  Är spänd på framtiden……

  Är det några nya avsnitt på gång?
  MvH/ En som lyssnat på allt

  • Hej! Vi jobbar just nu med en TV-dokumentär som tar all vår tid. Återkommer här på sidan med fler detaljer under våren.

 125. Hej och stort tack för spännande och högkvalitativa ”poddar” och efterforskningar! Jag har försökt få reda på hur det gick med den senaste resningsansökan för Son Do angående Brandkärrsmordet utan framgång. Vet ni/du något om detta? Blev det resning? När jag googlar får jag inte fram någonting efter sep 2019. Mycket märkligt. Men det kanske kan dröja mycket länge innan resningsansökningar behandlas.
  Lycka till med den nya TV-serien. Ser verkligen fram emot premiären!

  Mvh Andreas Hultkrantz

  • Hej Andreas och tack för alla vänliga ord!
   Högsta Domstolen bestämde i juni att Riksåklagaren ska komma in med ett yttrande kring Son Dos ärende. Det är ett tecken på att de tar resningsansökan på stort allvar (och ett fint kvitto till Spårs undersökning, det är ju den som nästan enbart ligger till grund för advokat Johan Erikssons resningsansökan).
   Riksåklagaren har fram till 1 oktober 2020 på sig att inkomma med yttrande. Sen kommer antagligen Son Do genom Eriksson yttra sig som svar på detta. Så det kommer ta flera månader efter oktober innan HD bestämmer om resningsansökan eller inte.

  • Hej! Just nu jobbar vi med en dokumentärserie om Knutby för HBO som kommer sändas i höst. Den tar all tid så Spår ligger på is för tillfället.

 126. Hej !

  Tack för en superbra podcast! Jag har lyssnat på alla avsnitt medans jag joggat , och jag är beroende .
  Kalamark och brandkärrsmordet är så spännande och bra gjort ! Även dem andra såklart .

  Men vad tomt det är när jag lyssnar klart på allt !
  Jag hoppas det blir mer avsnitt i framtiden .
  Tack 😊

  • Hej Elin!
   Tack! Ja det vore ju fint att kunna kopiera sig själv så man han jobba dubbelt så mycket! 🙂

 127. Jag älskar att pussla och lyssna på krimpodd. Jag beklagade mig igår över att jag inte har något att lyssna på OCH SÅ HITTAR JAG ER !!. LYCKAN! Nu har jag många kvalitativa avsnitt att lyssna på!

 128. Hej
  Jag har lyssnat på Son Dos ärende och anser att det ni lyfter fram är mycket bra och relevant för fallet. Något jag dock saknar är alla möjligheter att fånga upp vem som gör vad och när i tid saker sker genom att följa telefonanlutningar till olika telefonmaster och samtal som ägde rum under kvällen. Det vore också relevant att fånga upp lite anonyma grannar till offret och fråga om vilka personer som besökte offret nästan dagligen. Likaså följa var pengar från offret tar vägen efter dödsfall vilket också kan vara motiv till det hela. Detta sammantaget bör vara mycket värdefullt att lyfta upp vid resning. Hoppas att det går bra med fortsätta efterforskningar för parterna som arbetar med målet. Hoppas att parter från båda håll följer upp allt inför att ärendet tas upp i domstol på nytt. Ska bli spännande att följa. Tack för en mycket bra program!

  • Väldigt kloka tankar. Det gjordes en dörrknackning kring mordtillfället men den gav tydligen ingenting. Men man följde aldrig upp denna med en bättre kartläggning kring personerna kring kvinnan. Synd.

 129. Undrar en sak som inte togs upp i Förlösamordet. Var tog Saras mamma vägen?
  Jag tycker faktiskt synd om Sara. När hon pratar låter hon som barnflickan i Knutby. Så manipulerade att dom till slut inte kan säga varför dom gjort saker. ”Jag vet inte” är svaret dom ger. Hoppas hon får hjälp att hitta sig själv i fängelset. Tack för bra pod.

  • Hej!
   Intressant jämförelse.
   Men frågan är om den stämmer. Du kan få svaren i den dokumentär vi gör om Knutby som kommer på HBO efter nyår.

 130. Hej, kommer det några fler spår avsnitt ?
  Hittar inget i klass med dem och är nog bara era röster som jag klarar att höra under så många timmar i sträck.

  • Hej Jocke! Tack för fina ord om Spår! Vi jobbar just nu med en TV-dokumentär om Knutby för HBO. Den kommer efter nyår. Den har såklart tagit all vår tid så Spår ligger på is för tillfället.

 131. Hej! Angående beandkärrmordet: den dömde säger att han aldrig varit hos den dödes lägenhet. Barnet säger att den dömde vart där många gånger. Ni tar inte upp något förhör alls med någon annan som kan demantera detta? Tycker att de kan va intressant o veta ifall den dömde ljuger om detta. Bekanta måste ju veta ifall han vart där eller inte

 132. Spår, bästa podden av alla. Ni är det som alla andra eftersträvar – bäst!

  Sluta aldrig. Hoppas på flera avsnitt inom kort. 🙏

Kommentarer är stängda.