Pod: Anton Berg & Skuggland

18 augusti 2022 släppte Third Ear Studio och jag vårt första samarbete i podden Skuggland: ”Brevet till Saddam” är en sex delar lång dokumentär om när statsminster Ingvar Carlsson tvingades skriva brev till världens då mest ökände diktator Saddam Hussein för att försöka få honom att släppa 90 svenska medborgare.

LYSSNA HÄR

”Jag vill visa hur komplex världen är och samtidigt berätta den här otroligt spännande historien. Den är mycket mer dramatisk än jag först trodde. Jag har förvånats över flera saker jag fått höra som tidigare varit hemliga. ”

6 juni 2023 släppte vi nästa dokumentära samarbete: ”Thomas Fleetwood – en Hissnande Historia Längs Europas Barer och Bakgator”. Även denna historia är sex delar lång men liknar inte något annat projekt jag tidigare gjort. Det här handlar om en man och hans öde.

Lyssna här

2013 skakas den österrikiska alpbyn Bad Gastein av en händelse som drar till sig hela världens blickar. Mitt i dramat befinner sig en svensk hotellägare – Thomas Fleetwood. 

Han tvingas försöka överleva på en mycket ogästvänlig plats helt utan mat och vatten. Hur gjorde han och varför vill inte hans räddare bli kallad för hjälte?

Anton Berg ger sig ut på en resa för att berätta om ett okänt livsöde och en historia, mycket mörkare än han först trott, börjar skönjas.

Aftonbladet har hittills varit mycket förtjusta i dessa två serier. Man skriver att Brevet till Saddam är en ”rafflande berättelse” och att Thomas Fleetwood… är ”oväntat intressant” och ”värd sina avsnitt” när Spår-skaparen Anton Berg vill ”förnya och leka med genrens klichéer. Vad gör man när alla dramaturgiska knep känns uttjatade? Man gasar på ännu mer, full fräs.”

Och Svenska Dagbladet skriver också uppskattande om ”Thomas Fleetwood”: ”Producenten Anton Bergs epos om Thomas Fleetwood är till formen en pastisch på huvudfårans ljudberättande. Klyschor och slitna grepp staplas på varandra för full effekt, men i botten finns en fascinerande historia som gör att serien funkar på olika plan. I sex påkostade avsnitt tänjs gränsen för hur mycket berättarglädje en podd tål.”

Läs mer om Thomas Fleetwood här.

Kort om ”Brevet till Saddam”

Om du hade chansen att rädda 90 människoliv genom att skriva ett brev till en diktator? Hur skulle du då skriva?

Den 2 augusti 1990 angriper irakiska styrkor det lilla grannlandet Kuwait.

Läget blir värre när USA och Storbritannien hotar med bombattacker om inte Irak lämnar Kuwait. Iraks diktator Saddam Hussein svarar med att placera ut brittiska och amerikanska medborgare som mänskliga sköldar. Mitt i den största internationella krisen sen kalla krigets slut hamnar också 90 svenskar.

Det blir statsminister Ingvar Carlssons uppgift att försöka rädda svenskarnas liv.

Och hans lösning blir ett två sidor långt brev.

”Det här är en av de mest svåra situationer man kan ställas inför.

I serien Brevet till Saddam berättar jag historien om hur allting gick till. Flera personer i gisslan väljer för första gången att avslöja vad som egentligen hände under det som kallades den tysta diplomatin. Även dåvarande statsminister Ingvar Carlsson väljer att offentliggöra hittills hemliga uppgifter.

Intervjun initierades 2014 men fick vänta till efter pandemin. Då var Ingvar Carlsson redo att avslöja okända uppgifter.

Övriga medverkande – gisslan och anhöriga:

”De var fångade mitt i den största internationella krisen sen Kalla Kriget.” – Ingvar Carlsson om gisslan.

Gisslan hölls kvar i Kuwait och sedan Bagdad i över hundra dagar allt medan kriget kom allt närmare. ”Om inte Saddam skjuter oss så kommer Busch bomba oss”, säger Karin Hedberg. (Tvåa från vänster, översta raden.)

Läs mer om personerna i gisslan här.

Övriga medverkande – Experterna:

Anders Lidén, diplomat och ambassadör och Staffan de Mistura, diplomat och FN-sändebud.

För att tolka och förstå det brev som Ingvar Carlsson skickade till Saddam Hussein tar jag hjälp av två ytterst meriterade svenska diplomater. Anders Lidén har varit Sveriges ambassadör i Israel, Zimbabwe och Finland och arbetade under Iraks anfall och den efterföljande krisen i den svenska FN-delegationen i New York. Staffan de Mistura har varit FN-sändebud i 19 olika länder, inte sällan i de värst krisdrabbade platser på jorden (Syrien, Kosovo, Irak, Sudan, Sarajevo).

Både Anders Lidén och Staffan de Mistura har personligen träffat Saddam Hussein och ger sin bild av diktatorn i serien. Det är däremot första gången de fått läsa Ingvar Carlssons brev.

Övriga medverkande – journalister och politiker

Robert Aschberg ledde TV3-programmet ”Ikväll med Aschberg”. Han åkte till Bagdad och besökte gisslan.

Bilden alla jag pratat med om ”Robban” överraskade mig.

Dessutom medverkar Titti Nylander som bevakade krisen för Sveriges Radio.

Politikern Per Garhton (mp) intervjuas också. Även han besökte gisslan i Bagdad, som en del av en grupp riksdagsledamöter som försökte få hem svenskarna. Det var en mycket kontroversiell resa med blandad framgång.

Intressanta dokument:

”Det här var ett brev från en statsminister till en statschef, och ska jag skriva ett sådant brev tittar jag inte bara på varje bokstav utan även på varje kommatecken.”

Så i serien går vi igenom brevet ”på kommateckennivå” och till hjälp har vi alltså Anders Lidén och Staffan de Mistura.

Här är brevet i sin helhet. Först de två sidorna på engelska, signerade av Ingvar Carlsson. Sen också tre sidor med officiell svensk översättning. Det är den svenska versionen vi använder oss av i podcasten.

Så här börjar det ”chiffertelegram” som Ingvar Carlsson nu vill offentliggöra för första gången:

Vill man läsa hela dokumentet kommer det här, men spoilervarning, det dyker upp först i seriens sjätte och sista avsnitt. Lyssna först och läs det sen här:

Hoppas ni vill lyssna!