Ny dokumentär: Syrien – Arabvårens Ände

Idag är det premiär för min senaste radiodokumentär. Den heter ”Syrien – Arabvårens Ände” och avsändare är Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet. Så detta är alltså ingen P3 Dokumentär men mycket av berättandet känns nog igen.

Ni hittar programmet här.

Målet har varit att sammanfatta upproret som senare blev till fullt inbördeskrig i Syrien och som nu orsakat det som FN kallar ”den värsta flyktingkatastrofen sen andra världskriget”. Hur påverkar detta människorna i Syrien? Hur påverkar det Sverige? Vi är det första land som ger flyktingar från Syrien permanent uppehållstillstånd, hur klarar vi den utmaningen?

Det här har varit ett mycket spännande jobb. Att träffa flyktingar som flytt från tortyr och krig, som överlevt att bli beskjutna och som nu ser till Sverige för en framtid, har varit tufft men också hoppfyllt. Från migrationsverket medverkar Oskar Ekblad, en person som ansvarar för att ta ut de sk ”kvotflyktingarna”. Varje år tar Sverige hand om 1900 personer som man anser behöver skydd. Svårt urval kan man lugnt påstå. Men Oskar säger istället att han har ”världens bästa jobb”.

Från Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet medverkar också professor Leif Stenberg. Han ger oss en spännande bakgrundsbild till varför upproret bröt ut just 15 mars 2011.

Att göra det här programmet har känts otroligt angeläget. Det finns just nu så många människor som behöver hjälp och att få bidra till att det uppmärksammas är något jag är mycket tacksam över att ha fått möjlighet till.