Ny podd: ”Thomas Fleetwood – En Hissnande Historia Längs Europas Barer och Bakgator”

Efter ”Brevet till Saddam” kommer nu nästa samarbete med Third Ear Studio och deras podcast SKUGGLAND. Den här historien är mycket udda och det märkligaste projekt jag någonsin arbetat med. Det handlar om en man, Thomas Fleetwood, och hans livsöde.

LYSSNA HÄR!

Tillsammans med producenten Martin Johnson (ja vi gör ju Spår ihop) bestämde vi oss för att utmana ljudberättandet och ta oss vidare genom och förbi True Crime-genrens klichéer. För visst måste alla lyssnare som växt upp med P3 Dokumentär nu vara redo för en annan slags historier? Mer drama, mer personliga öden, mer nyanser, kanske till och med mer av det som inom litteraturen går under namnet roman? Allt är såklart dokumentärt, men berättandet är mer… Eller låt mig citera hur vi presenterar första avsnittet:

I april 2013 skakas den österrikiska alpbyn Bad Gastein av en händelse som drar till sig hela världens blickar. 

Mitt i dramat befinner sig en svensk hotellägare – Thomas Fleetwood. 

Han tvingas försöka överleva på en mycket ogästvänlig plats helt utan mat och vatten. Hur gjorde han och varför vill inte hans räddare bli kallad för hjälte?

Och vilken plats i historien har egentligen den här händelsen?

Journalisten och författaren Anton Berg ger sig ut på en resa för att berätta om ett okänt livsöde och en historia, mycket mörkare än han först trott, börjar skönjas.

Det är en chansning. Att sälja in den här podden är inte lätt. En ”hisspitch” (pun intended) låter sig inte göras. Men både jag och gänget på Third Ear tyckte att vi skulle våga. Jag har inte kunnat sluta tänkta på storyn sen första gången jag hörde om den för över två år sedan. Men man vet ju aldrig hur något man gör kommer tas emot den dagen den publiceras.

Därför var det obeskrivligt skönt att se denna artikel i Aftonbladet:

Läs hela artikeln här.

Och lyssna gärna på serien – om ni prenumererar via Thirdear.studio ingår både Skuggland och Spår i samma paket.

Hur många dygn skulle du klara i den här hissen? Den är ungefär lika stor som en telefonkiosk. #thomasfleetwood tvingades genomlida fyra dygn. Men det som händer honom senare, fyra år efter den här händelsen, är mycket värre. De ärren lever han med än idag.

Release: Den Sista Akten

För fem år sedan debuterade jag med konspirationsthrillern De Aderton, den första delen i trilogin om radiojournalisten Axel Skölds jakt på ett hemligt sällskap. Nu släpps den rafflande finalen Den sista akten.

Från pressmeddelandet:

Under ett möte med en tidigare hemlig källa får journalisten Axel Sköld reda på omskakande uppgifter. Mycket tyder på att Sverige har varit involverat i en känslig kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir. Samtidigt sluter skuggorganisationen De Aderton nya affärsförbindelser som kan innebära stora risker för Sverige. Hinner Axel Sköld, med hjälp av sin kollega Stina Forss och historieprofessorn Vilhelm Skrak, blottlägga planerna innan det är för sent? Och tillhör Operation Mjolnir verkligen bara det förgångna?

”Jag är så stolt och glad över den här historien. Det är en fantastisk känsla att Den sista akten nu är släppt och att trilogin därmed är komplett”, säger Anton Berg.

Den sista akten är den avslutande delen i De Aderton-trilogin. Anton Berg väver samman politiska och historiska händelser i en underhållande konspirationsthriller där gränsen mellan fakta och fiktion suddas ut.

”Att debutera som författare är svårt i sig, att debutera med en trilogi är minst sagt en utmaning”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark förlag. ”Anton Berg har gjort det med bravur och Den sista akten är en lika värdig som rafflande avslutning på serien.”

Fotograf: Johan Bergmark.

Anton Berg är författare, radioproducent och dokumentärjournalist, känd och prisbelönad för sina reportage i bland annat P3 Dokumentär. Han är en av skaparna bakom podcasten Spår, som fick stor betydelse i samband med att Kaj Linna friades efter 13 år i fängelse. Våren 2021 släpptes HBO- dokumentärserien Knutby: I blind tro. Berg debuterade 2018 med konspirationsthrillern De Aderton, som följdes av Trohetseden (2021). Anton Berg har själv läst in ljudboken till Den sista akten.

Är du intresserad av att intervjua Anton Berg?
Vänligen kontakta Vilhelm Hanzén på Gul PR:
vilhelm@gulpr.se eller 073-690 74 09

Brevet till Saddam – ny pod från mig

En historia som jag arbetat med sen 2104.

2006 gjorde jag min första P3 Dokumentär.

2015 skapade jag Spår ihop med Martin Johnson.

Nu – 2022 kommer min nya podcast: Brevet till Saddam – ett samarbete med Skuggland.

Det här är stort för mig och känns superkul! Tack till alla på Third Ear Studios som hjälpt till att göra detta möjligt!

Lyssna på första avsnittet här:

Third Ear+ ingår ett exklusivt tre årigt partnerskap med den prisvinnande journalisten och författaren Anton Berg.

Carl Fridsjö. Anton Berg. Bild från Breakit

Inom ramen för samarbetet lanseras ett nytt dokumentärformat, samtidigt som succépodcasten Spår också återvänder med fler säsonger.

Efter tre års uppehåll återvände nyligen podcasten Spår och passerade därmed över 20 miljoner lyssningar i och med en granskning av det mycket omdebatterade och uppmärksammade Catrine Da Costa-fallet. Nu ingår Anton Berg, journalist, författare och en av upphovsmännen bakom podcasten Spår ett treårigt exklusivt partnerskap med Third Ear Studio.

Anton Berg kommer löpande producera längre dokumentära berättelser i samarbete med redaktionen bakom podcasten ”Skuggland”. Den första säsongen, ”Brevet till Saddam”, har premiär den 18 augusti och handlar om kända och okända detaljer i historien om de svenskar som på 90-talet togs gisslan, och hamnade mitt i den största internationella konflikt som världen upplevt sen kalla kriget.

Samtidigt etableras en ny grävande redaktion inom Third Ear Studio under ledning av Anton Berg och den internationellt prisade radiomakaren och tillika Spår-medgrundaren Martin Johnson, som kommer granska rättsfall och producera nya säsonger av Spår i större utsträckning än tidigare.

– Jag är väldigt glad över den här möjligheten att kunna jobba ihop med gänget på Third Ear. Det innebär att jag kommer kunna berätta nya, angelägna och underhållande dokumentära historier som jag samlat på under senaste åren. Dessutom får vi också äntligen chansen att växla upp vårt jobb med Spår så vi kan möta den efterfrågan som våra lyssnare visat under lång tid. Den satsning Third Ear gör imponerar på mig, där jobbar idag redan flera av Sveriges absolut bästa dokumentärjournalister, det känns som de kommande åren kommer bjuda på en våg av spännande dokumentärer på ett sätt vi kanske aldrig upplevt förut.

– Att i Third Ear+ kunna erbjuda program av kvaliteten som Anton Berg och Spår står för är en otroligt viktig milstolpe för oss som bolag, samtidigt som vi vet att det också är efterlängtat hos lyssnarna. Jag är dessutom stolt över att en av landets skickligaste journalister väljer att komma och arbeta exklusivt för just oss – det är ett styrketecken för såväl vår redaktion, som podcastens etablering i medielandskapet, säger Carl Fridsjö, arbetande styrelseordförande i Third Ear Studio.

Third Ear+ är den första skandinaviska prenumerationstjänsten för premiumpodcasts där lyssnaren får tillgång till en rad olika program under ett och samma abonnemang, och själv väljer vilken lyssningsapp tjänsten ska kopplas till. Third Ear Studio har utvecklat erbjudandet och använder sig av tekniska lösningar från Apple, Acast och Sesamy. Stöd finns för både iPhone och Android användare.

– Vår övertygelse är att bolag som innehar det starkaste innehållet, och de starkaste rättigheterna, kommer sitta i en gyllene position i framtiden oavsett hur slaget om plattformarna utvecklar sig. Därför bygger vi inte ett techbolag, utan ett mediehus fokuserat på att arbeta med de främsta kreatörerna, och de mest uppskattade podcasterna, säger Carl Fridsjö, arbetande styrelseordförande i Third Ear Studio.

Third Ear Studio är en poddkoncern med ett 30-tal anställda reportrar och producenter i Sverige, Norge och Danmark. I ägarlistan finns bland annat H&M-arvingen Tom Perssons investeringsbolag CoMade.

Premiär för vår ljudguide ”23.21” – En GPS-styrd dokumentär om Palmemordet

Jag och författaren och kriminologen Christoffer Carlsson har tillsammans med DVA Creative Studios skapat en interaktiv ljuddokumentär kring Palmemordet. Tekniken gör det möjligt för oss att berätta historien när lyssnaren är på plats i verkligheten.

Beroende på var den som promenerar befinner sig ger vi olika delar av historien i appen ”Promenad” (gratis att ladda ner, vår promenad kostar sen 59 kr).

Det ger oss möjlighet att säga ”titta nu till vänster, där ligger en korvkiosk där ett vittne befinner sig.” Eller ”till höger i det rosa huset på våning sex, i fönstret närmast Sveavägen, där står ett annat vittne.”

Det blir ett, vågar vi påstå, unikt sätt att själv träda in i den labyrint som Palme-mordet och utredningen efteråt har beskrivits som.

Något händer när man själv går, springer, ser och upplever allt på platserna som är centrala. Man begriper allt på ett mer grundligt sätt.

Jag och Christoffer Carlsson under inspelningen en sen och kall kväll.

Skälet till varför vi gjort detta är för att vi vill att så många som möjligt ska kunna förstå så mycket som möjligt kring det nationella trauma som detta dåd blivit. Har man gått denna promenad kan man bättre förstå hur rimliga och orimliga alla teorier är, såväl de som redan framfört som de som lär komma i framtiden.

Flera medier har uppmärksammat (och gillat) vår idé:


Dagens Industri gjorde bra intervju 27 februari

Även P1 Kultur har intervjuat oss men det inslaget har hittills inte sänts pga invasionen av Ukraina.

Gå gärna promenaden och känn själv hur verkligheten tillför en omistlig del av berättelsen kring mordet på vår statsminister.

Release: Trohetseden

Äntligen! Min andra roman är ute! Trohetseden är fortsättningen på De Aderton och jag är vansinnigt stolt och upprymd över att den nu får nå läsarna.

Från pressmeddelandet:

En uppmärksammad rififikupp mot Nationalmuseum slutar med att journalisten Axel Sköld plötsligt har en stulen Rembrandt-tavla i sin ägo. Tillsammans med historieprofessorn Vilhelm Skrak försöker han blottlägga de ledtrådar som tavlan döljer. Samtidigt utreder polisen ett bombdåd i centrala Stockholm. Är det ett terrordåd eller finns det en annan agenda? När samhället skakas står den nytillträdda, kompromisslösa statsministern Lova Magnusson i centrum. Men på vems sida är hon egentligen? Och vad ligger bakom den vårdnadstvist som Stina Forss, Axels kollega och vän, dras in i?

TROHETSEDEN är den rafflande andra delen i trilogin om De Aderton. Journalisten Axel Sköld ställs öga mot öga med ett hemligt sällskap – som inte skyr några medel för att bevara sin makt.

ANTON BERG är författare, radioproducent och dokumentärjournalist, känd och prisbelönad för sina reportage i bland annat P3 Dokumentär. Han är en av skaparna bakom podcasten Spår, som fick stor betydelse i samband med att Kaj Linna friades efter 13 år i fängelse. Våren 2021 släpptes HBO:s dokumentärserie Knutby: I blind tro, med Anton Berg och Martin Johnson. Trohetseden är uppföljaren till Anton Bergs debutroman De Aderton (2018), som har sålts till ett flertal länder.

Idag släpps ”De Atten” i Danmark

Idag, dagen före julafton, släpps min debutroman ”De Atten” (De Aderton) i Danmark.

Stort tack till Politikens Forlag som köpt rättigheterna och som skrivit så snälla ord om min historia. Alla som vill läsa om Axel Sköld, Stina Forss, Professor Skrak och David på danska kan beställa De Atten via förlagets hemsida.

Det känns otroligt häftigt att boken får nå läsare utanför Sverige, i andra länder som Tyskland, Finland och Bulgarien (och Norge i vår), bedöms ju boken helt på egen hand, oavsett vem jag är eller vad jag gjort inom radio/pod. Det är ett kvitto på att storyn verkligen fungerar och det ger mig energi till fortsättningen.

Och apropå den ja… Idag lämnar jag in råmanus på del två till Bookmark förlag. Bara fyra dagar för sent. Det finns alltså goda förhoppningar om att den ges ut enligt plan, lagom till sommarsemestern.

Fallet Son Do: Advokaternas kritik mot Riksåklagaren

Yttrandestriden fortsätter mellan Son Dos advokater och Riksåklagaren när Johan Eriksson, Elsa Segerros och Olle Kristhammar idag lämnar in ett åtta sidor långt yttrande till Högsta Domstolen. Inlagan är ett svar på Riksåklagarens yttrande som lämnades in till HD för några veckor sedan och det är det sista som HD kommer ta emot från parterna innan domstolen fattar beslut i resningsfrågan.

Helt kort kan man sammanfatta advokaternas yttrande som ett förtydligande av resningsansökan. Man menar att RÅ missförstått första delen av resningsansökan, den ska inte på något sätt åberopa nya omständigheter utan visar istället på hur svag bevisningen är i målet. (Det saknas helt teknisk bevisning. Inget mordvapen har hittats. Det enda som finns är två videoförhör med en sjuårig pojke.)

Ju svagare bevisning i ett fall, desto mindre bevisning ska till för att bevilja resning, skriver advokaterna. (Och hänvisar till källa inom juridisk litteratur som jag dessvärre inte läst.)

Sen bemöter advokaterna RÅs kritik mot de tre experterna på barnförhör Spår intervjuat. För det första menar advokaterna att man ska titta på vad experterna verkligen för fram. För det andra ska HD läsa mitt inlägg kring hur jag besvarar kritiken om ev bristande objektivitet här på denna hemsida (jodå länk till min hemsida finns med i yttrandet, vore ju kul att se hur många av domarna i HD som kommer klicka) och för det tredje är muntlig framställan (Spårs intervjuer) minst lika stark som skriftlig, ja advokaterna menar till och med att den kan vara starkare. Vid en eventuell rättegång kommer experterna att åberopas och höras inför rätten.

Och det som är nytt är faktiskt, menar advokaterna, det som experterna för fram: Det finns visst motstridigheter i pojkens förhör. Tvärtemot vad rätten påstår i sin dom.

I resten av yttrandet bemöter advokaterna RÅs påstående om att det förvisso ÄR en ny omständighet att pojkens pappa var gift med mammans svägerska, (Det Spår kollade upp med skatteverket.) men att RÅ inte fäster någon större vikt vid detta eftersom det mest ligger till grund för spekulationer kring ett annat motiv.

Advokaterna menar att det äktenskapet är viktigt att klarlägga eftersom det blottlägger lögner i svägerskans förhör. Hon påstår där att hon är ensamstående när hon i själva verket är gift. Och att hon inte vet vem pojkens pappa är – när hon i själva verket varit gift med honom i fyra år (då pojken var 1-5 år gammal.) Inte heller pappan uppger sanningen kring detta när han förhörs.

RÅ skriver att man inte kan se i domarna om man ställt frågor kring detta. Men i polisförhören framgår det tydligt att frågor ställts och att osanningar levererats som svar.

Detta, menar advokaterna, visar att just de personer som rätten använt sig av som karaktärsvittnen, alltså som gett pojken större trovärdighet genom att säga saker som att ”pojken inte KAN ljuga, han vet inte hur man gör” – just de personerna har själva ljugit.

Och det påminner om hur det var i Kaj Linnas fall, vars resningsbeslut advokaterna citerar. Där fanns ett huvudvittne, ”Nils”, vars trovärdighet fallet vilade på. men som bland andra Spår kunde visa var en högst överdriven trovärdighet. Då föll det fallet ihop som ett korthus.

Här menar advokaterna alltså att fallen påminner starkt om varandra och att HD borde fatta samma typ av beslut nu som då: bevilja resning.

När beslut kommer är oklart. För Kaj Linna (ett fall jag ofta använder som jämförelse eftersom jag känner till det bäst av övriga resningsfall) tog det fem månader.