Nästa dokumentär: Inbördeskriget i Syrien

Jobbar just nu för fullt med att redigera ihop intervjuer. Jag gör en dokumentär om inbördeskriget i Syrien.

I två och ett halvt år har kriget plågat det syriska folket. Hundratusentals är på flykt, många trängs i läger i grannländerna och en del tar sig till ända Sverige, som ju ger permanent uppehållstillstånd.

Hur påverkar kriget människorna i Syrien? Hur påverkar det oss i Sverige? Blir den här flyktingströmmen annorlunda mot den från Balkan på 90-talet? Den här i alla fall en likhet – storleken.

Det här programmet är ett samarbete med Center för Mellanösternstudier på Lunds Universitet. Kolla in dem här.

Kul föreläsning i Göteborg

Träffade några mycket trevliga P4-medarbetare i Göteborg och försökte förmedla vad jag menar med att jobba med en story.

Vi pratar ofta om att vi gör inslag, reportage eller till och med dokumentärer. Men sällan säger vi att vi gör en story. Det är lite anglosaxiskt och kanske finns det en rädsla i att reportern tar för stor plats, färgar reportaget för mycket, twistar sanningen så den ska passa historien… Men jag gillar begreppet och det litterära anspråket man tar när man gör en story.

Det var fantastiskt kul att få föreläsa. Det blir alltid spännande diskussioner och jag får tillfället att gå igenom saker jag lärt mig och sortera bland lärdomar och misstag jag själv gjort för att på något vis få fram vilken kunskap jag sitter inne på och hur jag ska kunna överföra den på andra. Ibland går det till och med bra…

Att hämta ljud från internet till sina reportage var en aha-upplevelse för några, att musiklägga med soundtrack från filmer (hämta från Spotify, eller lyssna där och beställ sen från Grammofonarkivet!) var en öronöppnare för andra. Sjukt kul att få spela upp exempel och nörda ner sig i radioberättande!