Kaj Linna – nu i de fina salongerna och på de stora scenerna

Första gången jag intervjuade Kaj Linna fick jag ett överfallslarm och snabbkaffe i termos. Vi satt i ett grått besöksrum på klass 1-anstalten i Norrtälje och jag häpnade över historien och mannen som berättade den.

2015 – Norrtäljeanstalten

 

2017 – Stora Salen, Grand Hotell, Lund

I tisdags häpnade jag mer över hur omgivningen förändrats. Kaj berättade samma historia men nu under en gigantisk kristallkrona i Stora Salen på Grand Hotel i Lund. 250 personer, mestadels studenter, satt knäpptysta under den inledande halvtimmen när Kaj Linna med lugn röst berättade om sitt fall, hur han greps utomlands och hur han sen började sin 13 år långa kamp för rättvisa.

Arrangemanget var proffsigt genomfört av Studentafton i Lund, en institution inom föreläsningar som startade 1905. Man har haft samtliga svenska satsministrar på scenen så när jag och Sverker Jönsson, lektor i straffrätt vid Juridicum, Lunds Universitet sen satte oss bredvid Kaj fanns det såklart en viss känsla av historiens vingslag kring oss. Nu var det inte snabbkaffe längre. Överfallslarmet hade bytts ut till ett helt annat slags larm – rungande applåder – efter Kajs första anförande.

Vi samtalade ytterligare 30 minuter och Sverker Jönsson var bekymrad, dels över den totalt ologiska domen mot Kaj, dels över hur lite rättssystemet påverkats av denna skandal.

Den här formuleringen, från tingsrättsdomen mot Kaj Linna 2004, är till exempel mycket klandervärd när man ska döma någon till livstids fängelse, skyldig bortom rimligt tvivel:

”Tingsrätten kan dock inte bortse ifrån möjligheten att NILS varit delaktig i planeringen och lagt skulden på Kaj Linna för att skydda någon annan som eventuellt handlat på NILS uppdrag.”

Jag träffade många Spår-lyssnare också, otroligt kul att prata med er som lyssnat noga och undrar över saker i fallen vi tagit upp, känns som jag aldrig kan sluta prata då 🙂

*

I lördags fortsatte vi samtalet men nu med Stefan Lisinski i centrum. Scenen var Bokmässan och Stefans bok var anledningen.

 

 

Det är andra personer som lyssnar nu, en helt annan syn på Kaj Linna och hans fall. 2015 var han fortfarande en av alla dessa fångar som påstår att de är oskyldiga. 2017 är Kaj Linna ett namn synonymt med rättsskandal, rättsröta och ett människoöde som går utöver det mesta.

Det är otroligt roligt att få följa Kaj och den resa han gör nu.

Ni kommer alla att kunna ta del av den när Mårten Barkvall (han var på plats på Bokmässan) är klar med den dokumentär han nu filmar. Bör bli klar under 2018.

*

Andra roliga saker just nu: Spår är nominerade till Prix Europa och det uppmärksammades en hel del – tuff konkurrens i vår kategori, det bästa inom radio från hela Europa, vinner vi där har vi tagit hem det fetaste radiopriset på den här sidan Atlanten. Spännade veka väntar i mitten av oktober.

Och så den här nomineringen – vi är i final i The Lovie Awards – the best of the European internet. Vi tävlar i vår kategori mot BBC och The Guardian, sjukt att nämnas bland dessa mediadrakar men ni som vill får hemskt gärna rösta på oss!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *