Pod: Brevet till Saddam

18 augusti 2022 släpps första delen av sex i min helt nya dokumentärpod. Det är ett samarbete med Third Ear Studio och deras podcast SKUGGLAND och serien heter ”Brevet till Saddam”.

LYSSNA HÄR

”Jag vill visa hur komplex världen är och samtidigt berätta den här otroligt spännande historien. Den är mycket mer dramatisk än jag först trodde. Jag har förvånats över flera saker jag fått höra som tidigare varit hemliga. ”

Kort om serien

Om du hade chansen att rädda 90 människoliv genom att skriva ett brev till en diktator? Hur skulle du då skriva?

Den 2 augusti 1990 angriper irakiska styrkor det lilla grannlandet Kuwait.

Läget blir värre när USA och Storbritannien hotar med bombattacker om inte Irak lämnar Kuwait. Iraks diktator Saddam Hussein svarar med att placera ut brittiska och amerikanska medborgare som mänskliga sköldar. Mitt i den största internationella krisen sen kalla krigets slut hamnar också 90 svenskar.

Det blir statsminister Ingvar Carlssons uppgift att försöka rädda svenskarnas liv.

Och hans lösning blir ett två sidor långt brev.

”Det här är en av de mest svåra situationer man kan ställas inför.

I serien Brevet till Saddam berättar jag historien om hur allting gick till. Flera personer i gisslan väljer för första gången att avslöja vad som egentligen hände under det som kallades den tysta diplomatin. Även dåvarande statsminister Ingvar Carlsson väljer att offentliggöra hittills hemliga uppgifter.

Intervjun initierades 2014 men fick vänta till efter pandemin. Då var Ingvar Carlsson redo att avslöja okända uppgifter.

Övriga medverkande – gisslan och anhöriga:

”De var fångade mitt i den största internationella krisen sen Kalla Kriget.” – Ingvar Carlsson om gisslan.

Gisslan hölls kvar i Kuwait och sedan Bagdad i över hundra dagar allt medan kriget kom allt närmare. ”Om inte Saddam skjuter oss så kommer Busch bomba oss”, säger Karin Hedberg. (Tvåa från vänster, översta raden.)

Läs mer om personerna i gisslan här.

Övriga medverkande – Experterna:

Anders Lidén, diplomat och ambassadör och Staffan de Mistura, diplomat och FN-sändebud.

För att tolka och förstå det brev som Ingvar Carlsson skickade till Saddam Hussein tar jag hjälp av två ytterst meriterade svenska diplomater. Anders Lidén har varit Sveriges ambassadör i Israel, Zimbabwe och Finland och arbetade under Iraks anfall och den efterföljande krisen i den svenska FN-delegationen i New York. Staffan de Mistura har varit FN-sändebud i 19 olika länder, inte sällan i de värst krisdrabbade platser på jorden (Syrien, Kosovo, Irak, Sudan, Sarajevo).

Både Anders Lidén och Staffan de Mistura har personligen träffat Saddam Hussein och ger sin bild av diktatorn i serien. Det är däremot första gången de fått läsa Ingvar Carlssons brev.

Övriga medverkande – journalister och politiker

Robert Aschberg ledde TV3-programmet ”Ikväll med Aschberg”. Han åkte till Bagdad och besökte gisslan.

Bilden alla jag pratat med om ”Robban” överraskade mig.

Dessutom medverkar Titti Nylander som bevakade krisen för Sveriges Radio.

Politikern Per Garhton (mp) intervjuas också. Även han besökte gisslan i Bagdad, som en del av en grupp riksdagsledamöter som försökte få hem svenskarna. Det var en mycket kontroversiell resa med blandad framgång.

Intressanta dokument:

”Det här var ett brev från en statsminister till en statschef, och ska jag skriva ett sådant brev tittar jag inte bara på varje bokstav utan även på varje kommatecken.”

Så i serien går vi igenom brevet ”på kommateckennivå” och till hjälp har vi alltså Anders Lidén och Staffan de Mistura.

Här är brevet i sin helhet. Först de två sidorna på engelska, signerade av Ingvar Carlsson. Sen också tre sidor med officiell svensk översättning. Det är den svenska versionen vi använder oss av i podcasten.

Så här börjar det ”chiffertelegram” som Ingvar Carlsson nu vill offentliggöra för första gången:

Vill man läsa hela dokumentet kommer det här, men spoilervarning, det dyker upp först i seriens sjätte och sista avsnitt. Lyssna först och läs det sen här:

Hoppas ni vill lyssna!