P3 Dokumentär

Rocky

Att P3 skulle satsa på två timmar rejält genomarbetad reportageradio med djupintervjuer, avancerad research och utstuderad dramaturgi 2004 lät som både dröm och utopi. Radio var på väg ut. Internet tog över mediekonsumtionen och Sveriges Radio tyngdes av sparkrav och omorganisationer. Men när Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson gjorde ett lysande Frispel om mordet på Olof Palme var ett embryo skapat. 2005 gjorde duon ytterligare fem program och året efter fick jag en förfrågan om att göra två avsnitt.

Det blev Joy Rahman (tillsammans med Kicki Möller) och Diskoteksbranden (nominerad till Ikarospriset).

Över 40 miljoner nedladdnignar har nu gjorts från vår hemsida och från iTunes där man kan prenumerera. Om man fördelar det på de drygt 140 programmen som hittills gjorts blir det ett snitt på över 200 000 lyssnar per program utöver de cirka 300 000 som lyssnar på P3. I podradiosammanhang är det här unika siffror och en succé för ett det långa dokumentärformatet som ingen kunnat förutse. Häftigt.

Att göra en P3 Dokumentär en av mina mest intressanta och mest lustfyllda arbetsuppgifter. Att få dyka ner i händelser från svensk nutidshistoria – läsa böcker, utredningar, artiklar – prata med experter, inblandade, offer, förövare och journalister och sen klippa ihop programmen till ett rättvist resultat är ett äventyr, ett slit och – inte sällan – ett alldeles förtjusande arbete att ha.

 

4 Comments

 1. Tjena! Jag vill bara visa min uppskattning till dig och de dokumentärer du skapat, du har en jävligt skön röst och bra flow att lyssna på. Det i kombination med intressanta ämnen som du tar upp gör det till en fröjd att lyssna på dig. Har du något på gång för tillfället? Är supertaggad på att lyssna på något kriminalinspirerat.

  Ha det gött

  • Tack snälla! Ja vi jobbar på en dokumentär i 6 delar om Knutby. Kommer på HBO i vinter! Sen skriver jag på andra delen i min roman-trilogi (fiktion) om De Aderton. Del 1 finns som ljudbok om du vill lyssna, det är jag som läser. Del två kommer sommaren 2021.

 2. Anton Berg!
  Du har varit en stor röst i mina lurar senaste tiden. Har ”knarkat” P3 dokumentär och därefter geniala ”Spår” under tiden jag renoverat huset. Så. Himla. Bra.
  Ser fram emot dokumentären om Knutby.
  Fortsätt med ditt ”infotainment” som du gör med bravur!
  / Andreas

  • Hej Andreas!
   Stort tack för dina ord, jag kämpar på, tack vare sådana som dig som lyssnar på det jag gör. Missa inte ”De Aderton”, finns som ljudbok eller pocket. Många blinkningar där till P3 Dokumentär (Och någon liten till ett visst rättsfall med någon som tydligen satt i fängelse i 13 år oskyldigt dömd). Skriver på del 2 just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *