P3 Dokumentär

Rocky

Att P3 skulle satsa på två timmar rejält genomarbetad reportageradio med djupintervjuer, avancerad research och utstuderad dramaturgi 2004 lät som både dröm och utopi. Radio var på väg ut. Internet tog över mediekonsumtionen och Sveriges Radio tyngdes av sparkrav och omorganisationer. Men när Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson gjorde ett lysande Frispel om mordet på Olof Palme var ett embryo skapat. 2005 gjorde duon ytterligare fem program och året efter fick jag en förfrågan om att göra två avsnitt.

Det blev Joy Rahman (tillsammans med Kicki Möller) och Diskoteksbranden (nominerad till Ikarospriset).

Över 40 miljoner nedladdnignar har nu gjorts från vår hemsida och från iTunes där man kan prenumerera. Om man fördelar det på de drygt 140 programmen som hittills gjorts blir det ett snitt på över 200 000 lyssnar per program utöver de cirka 300 000 som lyssnar på P3. I podradiosammanhang är det här unika siffror och en succé för ett det långa dokumentärformatet som ingen kunnat förutse. Häftigt.

Att göra en P3 Dokumentär en av mina mest intressanta och mest lustfyllda arbetsuppgifter. Att få dyka ner i händelser från svensk nutidshistoria – läsa böcker, utredningar, artiklar – prata med experter, inblandade, offer, förövare och journalister och sen klippa ihop programmen till ett rättvist resultat är ett äventyr, ett slit och – inte sällan – ett alldeles förtjusande arbete att ha.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *