Tungt pris till Spår

Mathilda Ejefalk och Andreas Linderfors delar ut Gyllene Haldan på Grävseminariet i UppsalaŒ. Glad mottagare av priset är Anton Berg, som tilldelas den förgyllda skrivmaskinen tillsammans med Martin Johnson. Foto: Noella Johansson

 

Podcasten Spår tilldelades på i helgen det prestigefyllda priset “Den Gyllene Haldan” på Föreningen grävande journalisters årliga seminarium i Uppsala.
Anton Berg och Martin Johnson hedras med motiveringen:
”Med grävande journalistik i ett medie helt rätt i tiden har de visat att de som tredje statsmakt kan förändra på riktigt, och genom sitt tillgängliga berättande nå ut till flera tusen lyssnare
– Det här är ett fantastiskt kvitto på vårt slit och en landvinning för oss alla som försöker utveckla ljudberättandet och podcastvärlden, säger Martin Johnson.

“Den gyllene Haldan” är ett vandringspris där journaliststudenterna vid Mitthögskolan i Sundsvall uppmärksammar annorlunda journalistiska gärningar. Priset kallas också “Det lite större journalistpriset” och är tungt, det består av en förgylld skrivmaskin av märket Halda. Pjäsen delades för ut under årets Gräv-seminarium i Uppsala där Sveriges bästa grävande journalister belönas.

I första säsongen grävde Anton Berg och Martin Johnson i fallet med Kaj Linna som nu är inne på sitt 13:e år i fängelse. Linna dömdes 2004 för mordet i Kalamark samma år men på svag bevisning. Han har genom åren sökt resning och hela tiden hävdat sin oskuld. Spårs granskning låg i hög grad till grund för Linnas tredje resningsansökan. I december 2016 beviljade Högsta Domstolen Linna resning, man pekade direkt på Spårs intervju med huvudvittnet som ett av de främsta skälen till beslutet. Ny rättegång ska ske i maj i år.

– Det är otroligt häftigt att vi nu nått över 5,3 miljoner lyssningar, inte minst när många mediehus idag kämpar för sin journalistik, men också en fantastisk känsla när även fem jurister i Högsta Domstolen lyssnar på Spår. Med detta tunga pris får vi ännu en väldigt fin bekräftelse på att det vi gör är uppskattat och behövs, säger Anton Berg.

– Vi är faktiskt Sveriges enda grävande podd. Och vi vill tacka vårt gäng fantastiska människor runt omkring – våra researchers Lisa Dumoulin och Nina Silventoinen och så alla på Acast som ger oss så bra förutsättningar, säger Martin Johnson

Just nu pågår arbetet med en femte säsong men de båda journalisterna är förtegna om detaljer kring denna.

– Det här priset ger oss massor med energi nu när vi läser dokument, men mer kan vi inte säga just nu, vi vill inte riskera de intervjuer vi planerar. Men vi kan avslöja att det är en historia som kommer ta lyssnarna med ner i Stockholms undre värld, säger Anton Berg.

Norge nyfikna på Spår

I helgen var jag inbjuden till norska motsvarigheten till GRÄV – en konferens helt inriktad på att uppmuntra och inspirera till grävande journalistik – SKUP. Norrmännen har insett att Sverige ligger väldigt långt framme vad gäller podcast-utvecklingen och vill veta vad vi gör som funkar just nu. Fantastiskt trevligt, inte minst eftersom jag fick dela scen med Jack Werner som ju är så skarp och rolig.

Se så skarpa och roliga VI var:

(Jag har jobbat ihop med Jack tidigare – då blev det denna P3 Dokumentär)

Moderator var Tor-Erling Ruud som just nu släpper andra säsongen av norska podden Uløst – nu avhandlar man, det även i Sverige kända, fallet med den försvunna Therese. Det var ett av de mord som Thomas Quick dömdes ha utfört men sen också friades för.

Vill man läsa mer om vårt snack finns det här:

http://www.skup.no/nyheter/tre-dos-og-en-dont-nar-du-lager-podcast/