På söndag kommer nästa dokumentär i P3

Inför Fotbolls-VM satsar P3 på en kortare serie (2 avsnitt) där vi går igenom två tidigare fotbolls-VM. Amanda Glans gör en dokumentär om VM 1994 – lyssningsfest lär inträffa! Själv har jag fastnat förhistorien kring VM 1978 i Argentina. Då spelades alltså VM i ett land med en ohyggligt brutal militärjunta vid makten.

Över 30 000 personer anses av människorättsorganisationer ha försvunnit och tortyren i över 300 koncentrationsläger är välkänd idag. Mycket var känt redan då och när Sverige kvalificerade sig startade protester på många olika platser. Bland annat bildades en kommitté som hade parollen ”Ska vi spela medan folket slaktas?”

Blanca Firpo 1979

Jag har träffat Blanca Firpo (ovan, privat bild från 1979) som satt i ett av de värsta koncentrationslägren, ESMA, men som sen lyckades fly till Sverige. Att intervjua henne var surrealistiskt. Vi satt i hennes radhuskök mitt i ett vårvintrigt svenskt småstadssamhälle och pratade tortyr, kamp, död och fotboll i tre timmar. Sen tack och hej. Märkligt yrke det här.

Roy Andersson liggande

Sen blir det en hel del fotboll också. Att träffa Roy Andersson gav en helt annan känsla, även om båda personerna är två riktiga kämpar. Hans barn är kanske mer kända idag. Äldste sonen Patrik Andersson har ju vunnit Champions League och anses av en del vara Sveriges bäste mittback genom tiderna. Yngste sonen Daniel Andersson har 6 år i Italienska proffsklubbar och 74 A-landskamper på sin meritlista. Men på 70-talet var det Roy som var Andersson både i Malmö FF och landslagets försvar.

Det blir såklart fler röster – och jag lovar också en sensation. Mer om det närmare sändningsdatum som är söndag 1 juni klockan 18:03-20:00 i P3

Ett tips tills dess – lyssna gärna på Kristofer Hanssons och Fredrik Johnssons P3 Dokumentär om Dagmar Hagelin – en händelse som spelade stor roll i diskussionerna kring landslaget och VM 1978. Och ett bra radioprogram!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *