En julhälsning från Spår

Kära lyssnare!

Vi vill bara skriva några rader, okej, det blir ganska många rader, främst för att tacka er för ett fantastiskt engagemang och för att ni både lyssnar och dessutom vill diskutera och sprida Spår. Det ger oss massor med energi att fortsätta vårt jobb och en känsla av att det vi gör spelar roll.

Ibland spelar det extra mycket roll.

För 2017 var året när Kaj Linna till slut friades. I tretton år satt han fängslad för ett mord han nu är friad och rentvådd från. Spår spelade en viktig roll i detta och det känns så otroligt bra ända in i själen, det här är ett jobb vi för alltid kommer bära med oss. Tillsammans med andra journalister, Kajs familj och en envis advokat gick det till slut att få rätsida på den här historien. Det är en befriande känsla på fler än ett sätt, på ett principiellt plan är det såklart positivt att det lönar sig att stångas mot rättsapparaten.

Samtidigt är det naturligtvis en otäck insikt – ska man få rätt mot staten i ett överklagande av den här typen krävs det en insats utöver det vanliga av media och advokater. Våra domstolar och vår polis klarar inte av uppgiften att självsanera.

Media – och Spår – behövs.

Hittills har Justitiekanslern beviljat Kaj Linna ett förskott på 5,5 miljoner kronor av det skadestånd han kommer stämma staten på.

 

Tidigare idag skrev Kaj Linna till oss från ön El Hierro där han nu bor att det snart närmar sig 29 december – det datum när han 2016 fick besked om resning av Högsta Domstolen. Ett stort datum – som han inte tänker fira. Han beger sig däremot ut och springer, just nu tränar han för att springa Maraton i februari. Att kunna springa hur långt han vill i en helt annorlunda miljö jämfört med ”Runt runt runt på 60 meter med gråa murar runtomkring” är en stor och påtaglig skillnad i hans nya liv.

 

***

Vår senaste säsong om Mordet i Norra Förlösa har väckt många lyssnares nyfikenhet. Vi har aldrig tidigare haft så många lyssningar så fort på våra avsnitt, stort tack för det, och välkomna alla nya lyssnare som nu följer och gillar oss på Facebook.

Vecka 46-48 när avsnitt 3-5 släpptes var Spår Sveriges näst största pod. Statistik från Poddindex.se

Vi sammanfattar läget i fallet efter vår granskning längre ner men i veckan har vi haft kontakt med Saras advokat Mikael Nilsson som är mycket intresserad av framförallt förhören/samtalen med Martin som polisen haft. Mikael Nilsson ska dessutom gå igenom alla brev som Martin skickat/fått och som vi gått igenom.

Även Thomas Magnusson, som företräder Martin Törnblad, kommer gå igenom breven för att sedan fatta beslut hur de ska göra med en eventuell resning.

***

När vi sammanfattar hela 2017 är vi också väldigt glada över att ha samarbetat med flera olika fantastiska musiker. Underton gör ju alltid helt otroliga ledmotiv till varje säsong – ni kan hitta flera av låtarna på Ola Wilhelm Tapperts Spotify

I säsong fem fick vi dessutom lov att använda Adolphson & Falks klassiska ”Blinkar Blå” som avslutning i varje avsnitt. Flera av er som hört musiken verkar ha delat vår fascination för låten eftersom den under samma tid ökat rejält i lyssning på Spotify.

Så här skriver Anders Falk:

”Ni har högst troligt medverkat en hel del till den Spotify-siffran och det är vi förstås mycket tacksamma för.

På en av våra spelningar kom några 30-åringar fram och nämnde att dom kommit för att dom hört Blinkar blå på ”Spår” och tyckt så mycket om den. ”

Spårs lyssnare – ni är ju fantastiska!

 

***

Vi glädjer oss också åt att vi vann hedersomnämnandet i Prix Europa. En otrolig fjäder i hatten för en podcast – vi tävlade mot det tyngsta de stora radiobolagen i Europa hade att komma med och var snubblande nära att vinna guldet också. Vi klippte ihop våra åtta avsnitt om mordet i Kalamark till ett specialavsnitt på 60 minuter (som ni kan lyssna på, finns i vår feed) och om detta skrev juryn så här:

Special Commendation.

Citation of the Jury:

This was a remarkable feature, based around a podcast-only series which achieved huge audiences and which led directly to the release of a man wrongly convicted of murder. It was a fast-paced and genuinely exciting piece, which took listeners behind the scenes of the journalists´ investigation – and where a singel audio recording became a key piece of evidence in the appeal hearing. The team had taken some of the lessons of hit American podcasts – notably Serial – and used them in a distinctively European format which promises great things for the future of investigative and documentary audio.”

***

 

Vi hörs igen i säsong 7 – än så länge letar vi fall till den så tipsa gärna!

God jul och gott nytt år till er alla önskar vi på Spår!

***

 

Sammanfattning – Spår säsong 6: Mordet i Norra Förlösa

 

Det vi bland annat har kunnat visa under våra fem program – och som framkom i det sista avsnittet, att polisen, trots att de misstänkte den så kallade Skytten inte tog in personen på förhör som misstänkt, trots att de till och med menar själva att Skytten hade ett motiv. Detta icke-agerande är något som flera experter som Spår pratat med varit kritiska till. De ställer sig frågande till hur man kan avfärda någon om man inte utrett alla möjligheter? Det är trots allt, menar kritikerna, ett mordfall där straffen som utdelas är långa och genom att inte ta in Skytten på förhör så omöjliggjorde man att kunna ställa kritiska frågor. Men varför har man då gjort så här? Det yttersta ansvaret ligger hos åklagaren Gunilla Öhlin som inte vill svara på några frågor.

Sara och Martin dömdes till 18 års fängelse. Sara, som inte går att knyta till mordplatsen eller mordtillfället, annat än genom Martins berättelse via Therese Tang. Sara som dessutom också, enligt tings och hovrätt döms på grund av sitt märkliga beteende efter det att hennes pappa försvann.
Sara berättar nu för Spår att hon blivit fysiskt och psykiskt misshandlad, och att hon dessutom skyddade Martin under rättegången för att hon var rädd för honom – om den berättelsen stämmer, skulle det kunna vara en förklaring till hur hon uppträdde.
Men själva mordtillfället då? Att Martin, enligt Sara, ska ha misshandlat henne, förklarar ju inte om hon är skyldig eller icke-skyldig till brottet. Däremot kan man, enligt lektorn Sverker Jönsson vid Juridicum, fråga sig om de bevis man har räcker tillräckligt långt för att fälla Sara för mord. Enligt lektorn Sverker Jönsson vid Juridicum, är det beviskrav som Tingsrätten verkar ställt, så lågt, att om Therese Tang sagt att Martin sagt satt Skytten hade varit inblandad så skulle den personen blivit dömd istället.

Martin pekade ut för Therese Tang var kroppen låg efter det att Göran varit försvunnen i två år – det var ett utpekande som också spelades in. Therese Tang har alltså varit oerhört viktig för själva fallets uppklarande.
Men själva erkännandet som Therese Tang har återberättat för rätten är inte inspelat. Spårs genomgång av rättegången visar på att Therese Tang berättar i rätten hur hon ljuger för Martin och invaggar honom i en falsk trygghet för att få honom att berätta. Ett tillvägagångssätt som, om hon varit polis, varit oaccepterat, då man på det sättet kan påverka personen att berätta så pass mycket, att det finns risk att de kommer med lögner för att tillfredsställa den som lyssnar. Therese Tang vittnar också om att Martin skulle haft romantiska tankar om en gemensam framtid, då han pratat om att flytta ihop, vilket också kan vara en förklaring till att han berättar för Therese Tang; han vill imponera på henne.
Lägg där till det faktum att Martin har en dokumenterad historia av att ljuga, för Spår har Martin för första gången erkänt att det är han som ligger bakom ett förfalskat hotbrev. Samt att han själv säger att han älskar att manipulera och ljuga. Var det Martin berättade för Therese Tang en lögn? Eller 70 procent sant? Eller 50 procent? Och hur kan man basera inte bara ett långt fängelsestraff för mord, utan två, trots den osäkerheten?

Till allt detta kunde Spår också avslöja att Therese Tangs telefon, där själva utpekandet spelades in, förstörts av polisen själva efter det att Martin och Sara gripits.

Som vi inledde det sista avsnittet av Spår med att berätta, så är vår roll att objektivt granska ett fall. Vi går igenom förundersökning, sidomaterial, domar, vi granskar åtalade, vittnen, polis och åklagare. Det handlar inte om att hänga ut någon – utan om att genomlysa de system vi har i samhället så att vi ser hur makten vi tilldelar aktörer inom just systemen, fungerar eller inte fungerar. På återhörande, vid säsong 7. Nästa år.