Ny podcast-valuta avslöjar: Spår tredje största pod

Igår lanserades den nya podcast-valutan – ett mer exakt och sanningsenligt sätt att kunna mäta hur många lyssnare en podcast faktiskt har. Enligt Poddindex.se där man kan se listan på mest lyssnade poddar, vecka för vecka, är dessa siffror anpassade för att tex inte vara uppblåsta av robot-trafik:

Poddindex är en teknisk mätning där vi filtrerar bort robottrafik och multipla nedladdningar på de poddar som är med på listan, för att få fram en räckvidd och antal lyssningar per podd varje vecka. Detta är ett led för att skapa en större transparens och få bort robottrafik som även kallas för Ad Fraud – det vill säga annonsbedrägerier – med den nya listan får vi fram siffror för Viewability i form av lyssningar.

Oerhört glädjande är ju att Spår återfinns så högt som på tredje plats denna vecka. Vi är mitt i vår säsong om #förlösamordet och det är såklart bra tajming för oss att listan lanseras just nu. Men oavsett detta ser vi att våra siffror som vi kunnat mäta via Acasts eget verktyg ligger helt i linje med poddindex mätning. Hittills har vi nästan 140 000 lyssningar på både avsnitt 1 och 2 – av senaste säsongen. Otroligt roligt att så många lyssnar på en pod som kräver en hel del koncentration för att hänga med.

Listan vecka 45:

Det har blivit en del diskussioner, eller låt oss säga rakt ut: bråk – om detta nya sätt att mäta. En del aktörer förstod tidigt att detta skulle innebära att man fick ”lägre” siffror. De drog sig då ur. Läs mer om den beefen på Resumé