Ralf Edströms avslöjande

I senaste dokumentären som jag gjort hamnade jag i en ny situation. I min intervju med fotbollslandslagets och sedemera Radiosportens Ralf Edström avslöjar han plötsligt att han i VM 1978 i Argentina blev bortförd av beväpnade män.

En häpnadsväckande historia som, om den kommit ut då 1978, kanske kunnat äventyra hela det årets turnering.

Ralf berättade detta knappt 4 minuter in i en intervju som jag planerat skulle handla om själva spelet och om hur bojkott-snacket gick i truppen. Plötsligt hade jag fått ett scoop utan att ens be om det.

Kul, oväntat, häftigt och en historia på liv och död för Ralf.

Jag la ner massor med tid på att koordinera hur och när vi skulle berätta detta, både inom SR och via Expressen som vi valde att samarbeta med. Resultatet blev nästan överraskande imponerande. SR, SVT, DN, Svd, Aftonbladet och TT (därmed en mängd lokaltidningar) hängde alla på och plötsligt var Ralfs historia en riksnyhet. Låt vara 36 år ”för sent” men det var verkligen en sensationell händelse.

Det var roligt att få vara en del i detta men jag inser att det knappast handlade om en journalistisk bragd av undertecknad. Snarare en jävla tur. Plötsligt infann sig ett tillfälle för Ralf att berätta. Och jag råkade vara där med en mikrofon och ett radioformat på två timmar där man hinner berätta i lugn och ro.

Det finns ett talesätt bland chefer på en av våra kvällstidningar (finns säkert på fler ställen men nu råkar jag känna till just den där redaktionen) där man säger ”Ring alla. Hela tiden”. Då skapar man nyheter.

Här råkade jag ringa rätt man vid rätt tillfälle.

Lyssna gärna här:

Läs mer om programmet här – (och tänk hur den här rubriken från 1977 nu ger ett sällsamt kusligt eko)

Ralf rubrik

Ralf har efter programmet hört av sig och berättat att det kändes skönt att äntligen ha berättat.

Viktigt såklart.

Blanca Firpo 1979

Blanca Firpo, som berättar om tortyren hon och hennes kamrater utsattes för, hörde också av sig och var nöjd. Hennes historia är ju på många sätt programmets viktigaste. Förhoppningsvis gjorde nyheten om Ralfs avslöjande att fler fick chansen att höra Blanca Firpos historia.